Cornelis Visser: Supranationale toezichthouders voor banken cruciale stap in goede richting

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op vrijdag 27 februari 2009.

De commissie De Larosière heeft deze week een persconferentie gegeven over haar aanpak en aanbevelingen met betrekking tot de financiële crisis.

Europarlementariër i Cornelis Visser i: "Deze commissie heeft een cruciale stap in de goede richting gezet door het idee van supranationale toezichthouders voor banken en verzekeringsmaatschappijen te lanceren. Het is naar mijn mening noodzakelijk dat deze toezichthouders voldoende bevoegdheden krijgen om de nationale toezichthouders te controleren en indien nodig, aan te kunnen spreken."

De supranationale toezichthouders moeten alle relevante informatie over grensoverschrijdende banken verzamelen. Ook moeten ze toezien op een gelijkwaardige kwaliteit van alle nationale toezichthouders. Visser benadrukt dat dit van groot belang is om financiële stabiliteit te creëren en een soortgelijke crisis in de toekomst te voorkomen. De Europese Centrale Bank i moet volgens de CDA- Europarlementariër nauw betrokken worden bij de supranationale toezichthouders: "Een directe lijn tussen deze instellingen is noodzakelijk om het toezicht optimaal te laten functioneren."