Europees kwaliteitslabel een stap dichterbij

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op dinsdag 10 maart 2009.

Landbouwproducten die voldoen aan de EU vereisten op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu zijn van ´s werelds beste kwaliteit en zouden een duidelijk concurrentievoordeel op moeten leveren voor de landbouwers.

Dat is de mening van VVD- Europarlementariër i Jan Mulder i: "Ik ben bang dat dit concurrentievoordeel op dit moment nog onvoldoende tot uiting komt. Voor consumenten is het namelijk nog onduidelijk waar en hoe landbouwproducten geproduceerd zijn. Hierdoor kunnen consumenten niet doelbewust kiezen voor Europese kwaliteitsproducten."

Door het Europees Parlement i zijn concrete voorstellen van Jan Mulder aangenomen, waarin staat dat landbouwproducten die voldoen aan de EU vereisten voorzien moeten worden van een EU kwaliteitslabel. Op deze manier kunnen consumenten uit de gehele EU duidelijk herkennen of een landbouwproduct van Europese kwaliteit is. Mulder: "Ik heb al jaren geleden het idee geopperd om Europese landbouwproducten te voorzien van een EU-label. Nu lijkt ook eindelijk de Europese Commissie en het Europees Parlement heil te zien in een Europees kwaliteitslabel."

Tot grote onvrede van de VVD heeft het Europees Parlement een voorstel van de sociaaldemocraten aangenomen betreffende een herkomst etikettering op lidstaat niveau. Dit houdt in dat op het etiket verplicht moet worden aangeduid in welke lidstaat de productie van primaire producten heeft plaats gevonden. Mulder: " Als bedrijven vrijwillig aangeven in welke lidstaat hun product geproduceerd is, ben ik daar niet op tegen. Maar het moet niet worden verplicht. De administratieve lastendruk van een dergelijke etikettering is namelijk enorm. Bovendien kun je afvragen of herkomst etikettering op lidstaat niveau juist niet een gevaar is voor de Europese interne markt. "

Verder is een voorstel van Jan Mulder aangenomen welke inhoudt dat diensten die door boeren aan de maatschappij verleend worden, ook financieel gecompenseerd worden. Jan Mulder zal eind maart in Erfurt aan een conferentie deelnemen met diverse Europese belanghebbenden om de Europese kwaliteitslabelling nader onder de loep te nemen.