VVD: Regering moet afschaffen van zittingen in Straatsburg met Frankrijk bespreken

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 18 maart 2009.

VVD-woordvoerder Han ten Broeke i wilde vanochtend in het Europadebat dat het kabinet de kwestie-Straatsburg vóór de Europese verkiezingen met president Sarkozy en de andere regeringsleiders bespreekt.

Volgens de VVD voedt de verplichte vergaderlokatie Straatburg voor het Europees Parlement i het wantrouwen tegen Europa. Dat moet dus niet na, maar vóór de verkiezingen op 4 juni aan de orde worden gesteld.

Premier Balkenende i (CDA), minister Verhagen (CDA) en staatssecretaris Timmermans (PvdA) weigerden dit, “omdat het toch geen zin zou hebben”. Het CDA-plan om Sarkozy een Europese instelling aan te bieden in ruil voor het opgeven van Straatsburg als EP-lokatie, maakte volgens de CDA-bewindslieden dus geen enkele kans. Zij wilden niet in de Kamer op deze proefballon reageren.

Lijsttrekker Hans van Baalen i roept zijn CDA-collega Van der Camp op om geen voorstellen te doen, die door zijn eigen premier al direct van tafel worden geveegd. Of je legt de kiezer een serieus plan voor, dat door de CDA-top en dat zijn Balkenende en Verhagen in Europa wordt verdedigd, of je dwingt hen dat te doen. Een motie van de VVD om het kabinet te dwingen Straatsburg voor de Europese verkiezingen op de Europese agenda te zetten, kreeg geen steun van het CDA. Hans van Baalen: "Praatjes vullen geen gaatjes en proefballonnen vegen Straatsburg niet van de kaart. Het CDA duikt zoals bekend wel vaker."

18 maart 2009

Han ten Broeke: hantenbroeke@tweedekamer.nl

Hans van Baalen: www.hansvanbaalen.nl