EP kiest toch voor innovatie in voedsel

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 25 maart 2009.

Liberalen en Christendemocraten versnellen toelatingsprocedures

Vandaag stemde het Europees Parlement i in Straatsburg voor de versnelde procedures voor toelating van nieuwe voedingsmiddelen. De vier beslissende amendementen zijn een gezamenlijk initiatief van de Liberale en Christendemocratische fracties en zorgen er voor dat nieuwe producten, die wat betreft samenstelling voldoende overeenkomen met bestaande voedingsmiddelen, versneld worden toegelaten. Bovendien wordt met de amendementen een overbodige herhaling van dierproeven voorkomen.

VVD-Europarlementariër Jules Maaten i: "Innovatie in voedsel is noodzakelijk voor de volksgezondheid en het creëren van een kenniseconomie."

Maaten is verheugd dat  het voorstel van de Nederlandse rapporteur Katinka Liotard (SP) van de Richtlijn Nieuwe Voedingsmiddelen aanzienlijk werd gewijzigd.

Jules Maaten: "Door de liberale en christendemocratische fracties is deze richtlijn geen bureaucratisch boodschappenlijstje geworden. Europese consumenten kunnen uitzien naar nieuwe en vooral veilige producten in de schappen van supermarkten."

De wetgeving werd aangenomen met  659 stemmen voor en 15 stemmen tegen.