Dood Iraanse blogger schending vrijheid van meningsuiting

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 25 maart 2009.

Jules Maaten wil veroordeling Iran door Europese Raad

Europarlementarier Jules Maaten i heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Raad over de dood van de Iraanse blogger Alireza Mirsayafi, die een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden uitzat in de Iraanse Evin gevangenis. Mirsayafi werd veroordeeld voor het geven van zijn mening op zijn Iraanse weblog.

Maaten stelde de volgende vragen aan de Europese Raad:

  • 1. 
    Is de Raad op de hoogte van het op 18 maart j.l. overlijden van de veroordeelde Iraanse blogger Alireza Mirsayafi, tijdens het uitzitten van zijn gevangenisstraf in de beruchte Evin gevangenis in Teheran?
  • 2. 
    Is de Raad van mening dat de dood van Alireza Mirsayafi de verantwoordelijkheid is van de Iraanse autoriteiten, die zich volgens internationale mensenrechten moeten inzetten voor de gezondheid en veiligheid van hun gevangenen?
  • 3. 
    Is de Raad eveneens van mening dat Alireza Mirsayafi, veroordeeld tot 2 jaar en 6 maanden, slechts veroordeeld is voor het geven van zijn mening op zijn weblog, en dit dus een grove schending van de vrijheid van meningsuiting door de Iraanse autoriteiten is geweest met fatale gevolgen?

4. Wat is de Raad voornemens hier aan te doen?