Brussel gaat de strijd aan met kindermisbruikers

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 25 maart 2009.

Vanmiddag zal de Europese Commissie i een voorstel lanceren om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en de daders aan te pakken.

In heel de EU moeten daders vervolgd kunnen worden, reisbureaus die seksreizen aanbieden moeten worden aangepakt en de lidstaten moeten meer informatie uitwisselen over kindermisbruikers.

VVD Europarlementariër Jules Maaten i, initiatiefnemer van de Say No-campagne tegen kindersekstoerisme, is erg verheugd met het nieuws: "Het is de hoogste tijd dat hier aandacht aan wordt besteed. Tijdens een werkbezoek aan Zuid Oost Azië heb ik gezien hoe ernstig de situatie is, en met veel slachtoffers kunnen spreken. Seksuele uitbuiting van kinderen is uiterst verwerpelijk, en het is de hoogste tijd dat Europa daadkrachtig optreedt."

Maaten zette in 2008 de Say No-campagne tegen kindersekstoerisme op, en haalde met de website www.sayno.eu al meer dan 36.000 handtekeningen op. De actie loopt nog steeds. De VVD wil onder andere hulpprogramma's voor slachtoffers, het handhaven van wetten om kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik, en meer internationale samenwerking tussen politiediensten om kindersekstoeristen tegen te houden.