VVD geschokt door systematische verkrachting lesbiennes in Zuid Afrika

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op donderdag 26 maart 2009.

VVD i-Europarlementariërs i Jules Maaten i en Jeanine Hennis-Plasschaert i hebben met afschuw gereageerd op een rapport van de internationale mensenrechtenorganisatie ActionAid, waarin de noodklok wordt geluid over de ´correctieve` verkrachting van lesbiennes in Zuid Afrika.

Iedere week worden er 10 gevallen gemeld van lesbiennes die mishandeld en verkracht worden door mannen, om hen zo van hun seksuele voorkeur te "genezen". De Zuid Afrikaanse politie en het rechtssysteem weigeren daarna actief over te gaan tot vervolging van de daders.

Jules Maaten: "Dit afschuwelijke misbruik van vrouwen moet zo snel mogelijk afgelopen zijn, en de daders horen thuis in de gevangenis. Er moet een signaal naar de samenleving worden afgegeven dat homoseksualiteit normaal is. Zuid Afrika heeft in Afrika een voorbeeldfunctie te vervullen, en de autoriteiten moeten   hun verantwoordelijkheid nemen."

Volgens de VVD kan ook de Europese Unie i haar steentje bijdragen, door middel van de vele voorlichtingsprogramma's die in Afrika worden uitgevoerd.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "De Europese voorlichtingsprogramma's over allerhande onderwerpen, zoals HIV preventie maar bijvoorbeeld ook gelijke rechten, bieden een prima mogelijkheid om ook dit onderwerp aan de orde stellen. Deze programma's worden uitgevoerd door de delegatie van Europese Commissie in Zuid-Afrika en die kans moeten we dus niet onbenut laten. Deze praktijken zijn onacceptabel!"

De VVD stelde de volgende schriftelijke vragen:

  • 1. 
    Zijn Raad i en Commissie i op de hoogte van het onlangs uitgekomen rapport van ActionAid, gesteund door de Zuid Afrikaanse Commissie voor Mensenrechten, over het groeiende aantal verkrachtingen en mishandelingen van lesbiennes in Zuid Afrika, om hen zo te "genezen" van hun seksuele geaardheid? Zo nee, zijn Raad en Commissie bereid hiervan kennis te nemen? Zie voor meer informatie: http://www.actionaid.org/main.aspx?PageID=1315
  • 2. 
    Wat vinden de Raad en de Commissie hiervan, en dan vooral van de onwil van het Zuid Afrikaanse rechtssysteem en de politie om actie hiertegen te ondernemen?
  • 3. 
    Zijn Raad en Commissie van plan actie te ondernemen en deze praktijken aldus in duidelijke afkeurende bewoordingen aan de orde te stellen? Zo nee, waarom niet?
  • 4. 
    Kan de Commissie aangeven of zij bereid is om dit mee te nemen in de vele voorlichtingsprogramma's die worden uitgevoerd door delegatie van de Europese Commissie in Zuid-Afrika? Zo nee, waarom niet?