Gemiste kans op een echt duurzame visserijsector

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2009.

Jan Mulder i teleurgesteld over nieuwe maatregelen in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid

Gisteren, 31 maart, is er in de Visserijcommissie van het Europees Parlement i gestemd over twee rapporten die de regels van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) verduidelijken en die helpen de visserijsector en de visbestanden te beschermen. Dankzij de Christendemocraten en Sociaaldemocraten zijn maatregelen van de Europese Commissie i die hieraan echt zouden bijdragen echter tegenhouden. Jan Mulder (VVD i) vindt dit onbegrijpelijk: "Het uiteindelijke streven van het GVB is een economisch en ecologisch duurzame visserijsector in Europa. Als vissers verantwoord omgaan met de visbestanden, nemen zij ook de verantwoordelijkheid voor hun eigen toekomst op economisch gebied. Ik begrijp dan ook niet waarom de voorgestelde maatregelen door de Christendemocraten en Sociaaldemocraten afgezwakt zijn. Dit getuigt van een zeer onverantwoorde korte-termijn visie."

De voostellen van de Europese Commissie zorgen ervoor dat de regels van het GVB eenvoudiger worden. Daarnaast zouden door de voorstellen zowel lidstaten i als de visserijsector duidelijker op hun verantwoordelijkheden kunnen worden aangesproken. Zo zouden lidstaten gekort kunnen worden op hun quotum of geen geld van de Europese Unie i ontvangen wanneer zij zich niet aan de regels van het visserijbeleid houden is. Daarnaast zou de visserijvloot onder een duidelijk geharmoniseerd boetesysteem moeten vallen. Tot ongenoegen van Jan Mulder zijn ook deze regels zijn in de visserijcommissie afgezwakt.

Mulder; "Het kan niet zo zijn dat een visser in Italië bij een overtreding een andere sanctie krijgt dan een Nederlandse visser. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie en roept veel ergernis op. Alle vissers in de EU moeten op dezelfde manier op hun verantwoordelijkheid worden aangekeken. Dat bovendien maatregelen zijn afgewezen om lidstaten ter verantwoording te roepen die zich niet voldoende inspannen om de regels na te leven, vind ik onbegrijpelijk."