Lambert van Nistelrooij (CDA): Bellen in EU per seconde voordeliger

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2009.

Vandaag stemde de commissie voor industrie en telecom van het Europees Parlement i voor nieuwe maatregelen om de werking van de Europese telecommarkt te verbeteren.

Hoogtepunten zijn het verplicht afrekenen per gebelde seconde na de eerste halve minuut in plaats van per begonnen minuut en het maximumtarief van 11 cent (exclusief btw) per verstuurde sms in het buitenland. De beller heeft hier vanaf 1 juli voordeel van, dus al tijdens deze zomervakantie.

Lambert van Nistelrooij i, woordvoerder telecom van het CDA in het Europees Parlement: "Deze maatregel is fair. Je betaalt alleen de werkelijk gebelde seconden. Dat scheelt al snel 20% op de telefoonrekening. Alleen betalen voor geleverde waar; dat geldt nu ook in de EU-telefonie. Ik heb mij tevens altijd sterk gemaakt voor deze verlaging van de tarieven voor SMS-en in het buitenland. Deze liggen met gemiddeld 29 cent nu ver boven de binnenlandse tarieven".

Tevens gaan de prijzen voor bellen en gebeld worden, jaarlijks verder omlaag: naar 35 cent per minuut (exclusief BTW) voor bellen, en 11 cent voor gebeld worden in 2011. Deze lagere consumententarieven zijn mogelijk geworden omdat we de groothandelstarieven die de telefoonbedrijven elkaar onderling berekenen ook hebben verlaagd. Hiervoor heb ik het afgelopen jaar bij de Europese Commissie gepleit.

Tenslotte kan de consument op het gebied van mobiel internet een financieel plafond instellen, zodat de kosten hiervoor beter onder controle kunnen worden gehouden. Het definitieve besluit hierover neemt het voltallige Parlement op 21 april 2009.