Lambert van Nistelrooij: Europees Parlement tegen verscherping milieueisen tankstations

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2009.

De Milieucommissie van het Europees Parlement i wil alle 3700 tankstations in Nederland verplichten om voortaan 90% van de benzinedampen die tijdens het tanken van de auto vrijkomen op te vangen.

Dit in het kader van de strijd tegen het broeikaseffect. CDA. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij i (milieubeleid) vindt dit voornemen onrealistisch.

Van Nistelrooij: "In een aantal lidstaten bestaat al een verplichting om 75% van de benzinedampen op te vangen. In Nederland is dit al sinds 1994 verplicht. De Europese Commissie i wil dit percentage opvoeren naar 85% en de meerderheid van de Milieucommissie doet daar nu een flinke schep bovenop. Ik vind dit laatste niet realistisch. Een aanscherping naar 85% is op termijn technisch haalbaar, maar dan moeten de tankstations ruim de tijd krijgen om hun apparatuur aan te passen, bijvoorbeeld wanneer groot onderhoud is gepland aan de pompsystemen. Pomphouders mogen niet verplicht worden om op korte termijn hun apparatuur aan te passen. Daarnaast vind ik dat gewaakt moet worden voor extra administratieve lasten voor de pomphouder, omdat die dampretoursystemen regelmatig moeten worden gecontroleerd."

Van Nistelrooij vindt het logisch dat aan tankstations eisen worden gesteld op het gebied van veiligheid en milieu, maar het opvangen van 90% benzinedampen gaat te ver.

Dinsdag jl werd hierover gestemd in de Milieucommissie van het Europees Parlement en in mei komt het in de plenaire vergadering aan de orde.