Ria Oomen-Ruijten: Proefgebieden instellen voor grensoverschrijdende zorg

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2009.

Als laatste parlementaire commissie heeft nu ook de Commissie Milieu en Volkgezondheid van het Europees Parlement i het voorstel aangenomen over de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende zorg.

Dankzij een aantal wijzigingingsvoorstellen van Ria Oomen-Ruijten i (CDA/EVP) wordt het mogelijk om proefgebieden in te stellen waarin vergaande samenwerking in de grensoverschrijdende zorg kunnen worden gerealiseerd.

Limburg behoort vanwege haar unieke ligging en de samenwerking tussen de universitaire ziekenhuizen van Aachen en Maastricht tot een select gezelschap Europese regio´s die in aanmerking kunnen komen voor een status als proefgebied. Ria Oomen-Ruijten: "Vooral in een grensregio als Limburg is het van belang dat patiënten gemakkelijk over de grens kunnen voor een medische behandeling. Patienten hebben belang bij snelle zorg van uitstekende kwaliteit. Samenwerken in de regio, en het niet geblokkeerd worden door landsgrenzen, is daarom van het allergrootste belang. Limburg heeft al langer de wens om als proefgebied voor de grensoverschrijdende zorg aangemerkt te worden. Het aannemen van mijn amendementen maakt dit nu mogelijk".

Drs. G.J.H.C.M. Peeters, Voorzitter Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+ is enthousiast over de steun voor dit initiatief: "Vanwege onze grensoverschrijdende samenwerking binnen de Euregio, met name met het Universitätsklinikum in Aken, vinden wij een dergelijke erkenning als proefregio zeer gewenst. Daar zijn wij als Maastricht Universitair Medische Centrum+ (UMC+) dan ook zeer over te spreken".

Naast de mogelijkheid om proefgebieden aan te stellen wordt ook voorgesteld om klachtenbehandeling in de zorg te introduceren en wordt in het geval van zeldzame ziekten voluit gestimuleerd dat mensen over de grens kunnen gaan. Ook VVD-Europarlementslid Jules Maaten i (VVD) heeft zich voor dat laatste zeer ingezet. Ria Oomen-Ruijten: "Deze richtlijn laat duidelijk zien wat Europa voor de burger kan doen. Dankzij Europa kunnen patiënten zorg ontvangen op de plek waar zij zich het meest prettig voelen. En door bijvoorbeeld Limburg als proefregio aan te stellen, en grensoverschrijdende samenwerking in de zorg te stimuleren, kan men topkwaliteit zorg leveren voor een lagere prijs.We streven nu naar een snelle afronding van het dossier in de plenaire vergadering van 21-24 april. Ook zulen we proberen afspraken te maken met de Raad van Ministers van Volksgezondheid"