Lambert van Nistelrooij: Europese structuurfondsen nu ook voor energieprojecten

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op donderdag 2 april 2009.

Het Europees Parlement i heeft vandaag de regels voor de besteding van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling i aangepast.

Daarmee wordt het mogelijk met geld uit deze regionale ontwikkelingsfondsen, energieprojecten, met name in gebouwen, uit te voeren. Tot nu toe was het gebruik van deze soort bestedingen alleen voor de 'nieuwe' EU-lidstaten i mogelijk. Voor Nederland gaat het om een bedrag van ruim 33 miljoen Euro. Het is aan de betrokkenen, provincies en steden, hiervoor projecten te ontwikkelen.

Er is een grote behoefte aan meer energie-efficiëntie en het ontwikkelen van hernieuwbare energie. Ik verwacht dat er in Nederland zeker belangstelling bestaat voor deze projecten. Bovendien wordt met lokale en regionale projecten de werkgelegenheid direct gestimuleerd.

Tevens heeft het Europees Parlement ingestemd met het sneller uitgeven van de budgetten uit de Nederlandse fondsen. Nederland ontvangt voor het inzetten op economische ontwikkeling in steden en provincies tussen 2007 en 2013 800 miljoen Euro.

Deze aanpassingen passen in het stimuleringsplan dat Europa ter bestrijding van de economische en financiële crisis heeft opgesteld.