‘Wat voor een Europa wilt u?’

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2009.

In haar weblog blikt voorzitter Lilianne Ploumen i terug op het lijsttrekkersdebat bij Pauw & Witteman: ‘Deze verkiezingen gaan niet om een keuze voor of tegen Europa. Dat is een valse tegenstelling. Want wie het beleid van de gemeente afkeurt wil de gemeente ook niet afschaffen. Die stemt op een partij die een andere koers voorstaat. Hetzelfde geldt voor Europa. Het gaat op 4 juni om wat voor een Europa ú wilt!’

‘Donderdagavond debatteerden de lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen bij Pauw en Witteman over hun visie op Europa. Als partijvoorzitter ben ik natuurlijk niet geheel onpartijdig, maar het geluid van Thijs Berman, het geluid van de Partij van de Arbeid is een verademing in vergelijking tot het geluid van de meeste anderen.

Het debat over Europa zoals zij dat voeren bekijk ik met enige verwondering. Het lijkt soms wel een multiple-choicevraag: Europa: voor of tegen?

De SP en PVV zijn duidelijk tégen. De SP zegt dat 61,6 procent van de Nederlanders minder Brussel wil. En Geert Wilders i roept dat Europa negentig procent van zijn taken af moet stoten. D66 en de VVD zijn daarentegen vóór. Zij vertellen ons dat als je als Nederland geld wil verdienen je in Europa moet zijn. Want daar kunnen we munt slaan uit een onbelemmerde vrije markt. Zeg ja tegen Europa is de slogan van D66.

Maar deze verkiezingen gaan niet om een keuze voor of tegen Europa. Dat is een valse tegenstelling. Want wie het beleid van de gemeente afkeurt wil de gemeente ook niet afschaffen. Die stemt op een partij die een andere koers voorstaat. Hetzelfde geldt voor Europa. Het gaat op 4 juni om wat voor een Europa ú wil!

De PvdA ziet Europa als een middel voor een sterker Nederland en een betere wereld. Dat is wat Thijs de kijkers gisteren meegaf. Europa kán Nederland helpen de oorzaken van de crisis aan te pakken door goed toezicht te regelen op bonussen en banken. Europa kán voor onze kinderen een gezond klimaat achterlaten en onze belangen waarborgen tegen die van China, Rusland en de Verenigde Staten. En dat alles kán Europa zonder zich onnodig te bemoeien met ons onderwijs, onze zorg en ons openbaar vervoer, zonder onze arbeidsvoorwaarden onder druk te zetten.

Dat vraagt echter om een stem die niet voor of tegen Europa pleit. Dat vraagt om een stem die een realistische visie op Europa inhoudt.

Ik roep u allen op om samen met Thijs Berman die boodschap de komende tijd te laten horen!’