SP: Bescherm patiënt tegen farmaceutische bedrijven

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op donderdag 14 mei 2009.

Dat was de centrale boodschap van Europarlementariër en kandidaat Kartika Liotard i tijdens het bondssymposium van de Consumentenbond. Liotard ging met VVD lijsttrekker Hans van Baalen i in debat over het leveren van 'informatie' door farmaceutische bedrijven direct aan patiënten, waar nu een voorstel voor ligt in Brussel. Liotard: “Ik ben daar tegen. Het gaat bij dat soort bedrijven om de centen; mij gaat het om de mensen. Ik ben niet tegen meer informatie over geneesmiddelen, maar dan alleen met goedkeuring van een onafhankelijke instantie.”

Tegenstander in het debat, lijsttrekker voor de VVD Hans van Baalen is juist vóór informatieverstrekking direct aan patiënten door de farmaceutische industrie. In geval van misbruik pleit hij voor het makkelijker maken voor patiënten om naar de rechter te stappen en hogere straffen voor overtreders. Liotard: “Als je al ziek bent, dan wil je niet ook nog eens naar de rechter gaan. Het kwaad is dan al geschied en we kunnen misleiding beter voorkomen, dan dat we de rechter de boel laten oplossen."

Een andere stelling was “consumentenbeleid kan beter Europees dan nationaal worden geregeld.” De Europese Commissie heeft voorgesteld om al het consumentenrecht in de Europese Unie gelijk te trekken. Liotard ziet daar niets in:  Het Europees beleid is immer gericht op de markt en het beschermen van de consument speelt daarin helaas nog een ondergeschikte rol. Zolang de bedrijfslobby in Brussel zo’n sterke invloed heeft, zoals bij de farmaceutische industrie, zal harmonisatie leiden tot verslechtering ten opzichte van de consumentenbescherming die we in Nederland nu hebben.” De consumentenbond deelt die vrees en verzet zich dan ook tegen de plannen van de Commissie.

Tot slot kwam ook voedselveiligheid ter sprake, wat zeer actueel is nu de Europese Commissie verschillende genetisch gemodificeerde gewassen toelaat, ondanks dat een meerderheid van landen daar niet voor is. Liotard: “Waar het mij hier vooral om gaat, is dat er eens wordt vastgehouden aan het voorzorgsbeginsel. Dat wil zeggen dat als we niet van een voedingsmiddel weten of het wel veilig is, we het niet moeten toelaten op de markt.”

Meer nieuws

Solidariteitsbijeenkomst Gay Pride Riga

14.05.2009

SP'er Erik Meijer ijverigst in Europa

14.05.2009

Aanpak crisis vraagt minder Brussel

13.05.2009

Kroes misleidt bevolking over aantal EU-ambtenaren

10.05.2009

'Referendum over eventuele toetreding Turkije tot EU'

08.05.2009

'Andere partijen hebben niets geleerd van uitslag referendum Eurogrondwet'

02.05.2009

'Het SP-antwoord op de crisis? Stel de mensen centraal!'

02.05.2009

'SP biedt unieke keuze: links beleid en minder Brussel'

02.05.2009

SP: “Verhagen moet afzien van dubbel pensioen”

21.04.2009

‘Brussel moet zich niet bemoeien met werkproject ex-gedetineerden’

16.04.2009

Brussel: Bestedingsgekte

Standpunten

Kandidaten

Kandidaten

Leugen van de dag

Leugen: de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes beweert dat er maar 32.000 EU-ambtenaren zijn, wat vergelijkbaar is met...

Vertel de waarheid!

Op de hoogte blijven? Abonneer je op onze campagne-nieuwsbrief.

E-mail: *

Inschrijven

Uitschrijven

In de agenda