Van der Hoeven: Nederland moet gasrotonde van Noord-West Europa worden

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op dinsdag 19 mei 2009.

Minister Van der Hoeven i van Economische Zaken wil dat Nederland de gasrotonde van Noordwest-Europa wordt, om op deze manier de levering van gas veilig te stellen. “Wij hebben immers de infrastructuur- pijplijnen en lege gasvelden voor opslag - of bouwen daaraan, zoals de LNG-terminal.  In zo’n terminal kan gas uit diverse aanvoerlanden worden opgeslagen ten behoeve van Nederlands en Europees gebruik. Wij hebben ook de nodige kennis in huis om dit mogelijk te maken. Op dit terrein doen wij ook veel onderzoek. Leveringszekerheid is absolute topprioriteit.”Dit zei minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken tijdens de eerste Keek op de Dag.

Van der Hoeven wil voorkomen dat zoals begin dit jaar gebeurde landen zonder energie zitten als er een conflict is tussen een gasleverancier en een doorvoerder, Rusland en Oekraïne. “Het kan niet zo zijn dat Slowaken dan hout moeten sprokkelen omdat er een conflict is tussen Rusland en Oekraïne over gaslevering.”

Volgens de minister is energiebeleid een bij uitstek Europese zaak.  Het is ook terecht een van  de 5 punten waar lijsttrekker Van de Camp pleit voor een meer gemeenschappelijke Europa“Lidstaten kunnen niet op eigen houtje energiepolitiek voeren. Wij zijn afhankelijk van elkaar. Ik ben er wel van overtuigd dat Nederland met zijn infrastructuur en kennis een grotere bijdrage kan leveren aan energieleveringszekerheid.”

De minister bekritiseerde  de SP die vindt dat het Rijk Essent moet kopen. “Je kunt een energiebedrijf maar een keer verkopen. Dit is ook  een zaak van de aandeelhouders, lokale en provinciale overheden. Daar gaat het rijk niet over, en dat weet de SP best. De overheid heeft de infrastructuur, het netwerk in handen. Dat is de nutsfunctie. Wat de levering van energie zelf betreft, dient er concurrentie te zijn.  De EU ziet er op toe dat er een level playing field, eerlijke concurrentie is.  Ik weet ook zeker dat Euro-commissaris Kroes daar goed op toeziet”.