SP-lijsttrekker De Jong hekelt CDA visie op arbeidsmigranten

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op zaterdag 30 mei 2009.

“Ronduit asociaal,” noemt SP-lijstrekker Dennis de Jong de uitspraak van Wim van de Camp i (CDA) over arbeidsmigraten na afloop van een lijstrekkersdebat afgelopen donderdag in Leiden. Van de Camp zei daar huiverig te zijn over arbeidsmigratie, maar had geen probleem met het aantrekken van werknemers waar bedrijven behoefte aan hebben. In het debat zei De Jong: “We halen wel de mensen die we nodig hebben, maar behandelen de ontwikkelingslanden slecht door onze voedseloverschotten daar te dumpen.” Door dat laatste worden boeren in Afrika kapotgeconcurreerd.

In het debat was migratie een van de hoofdthema’s. De meeste partijen zijn voorstander van een Europese ‘Blue Card’ waarmee kennismigranten gemakkelijker in de EU aan het werk kunnen. De Jong: “De SP verzet zich daar hevig tegen. Enerzijds ontmoedigt het Europese landen om te investeren in onderwijs en omscholing van werkelozen. Anderzijds beroven we arme landen van de paar geschoolde krachten die ze ondanks hun beperkte onderwijsbudget hebben. Deze ‘brain drain’ moet worden tegengegaan, niet aangemoedigd.”

De PvdA zegt voorstander te zijn van een ‘blue card’, mits dat niet leidt tot een ‘brain drain.’ De Jong vindt dit onbegrijpelijk: “Dat is zoiets als: ik ga douchen, mits ik niet nat wordt. Hoe controleer je of er een brain drain is? We moeten erop inzetten dat die mensen in ontwikkelingslanden wél aan het werk kunnen en daarmee bijdragen aan de opbouw van hun land. Dat moet onze eerste prioriteit zijn.”