D66 hekelt partijen die geen halt aan de marktwerking willen toeroepen

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op zaterdag 30 mei 2009.

"Tja, je hebt winnaars en verliezers," zegt D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld i als reactie op dat postbodes gevraagd worden 15% loon in te leveren. Dat gebeurt omdat in de Europese Unie i is besloten de postmarkt open te stellen voor meer concurrentie. Dennis de Jong i: "Dat is nou precies de kille moraal van de markt. Het kan de verdedigers van de vrije markt blijkbaar niets schelen wat doorgeslagen marktwerking betekent voor mensen. Postbodes die 15% moeten inleveren, thuiszorgmedewerkers die ontslagen worden, uitverkoop van energiebedrijven aan vervuilende buitenlandse concurrenten, en ga zo maar door. De Europese Unie wordt gebruikt als botte bijl om publieke voorzieningen en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden de nek om te draaien."

De Jong en In 't Veld troffen elkaar vrijdag in een 'debattle' bij "I Vote Europe," een show waar lijstrekkers via een afvalrace met elkaar in debat gingen. De Jong hekelde daar de partijen die geen halt aan de marktwerking willen toeroepen, ondanks dat de economische crisis bewijst dat die te ver is doorgeslagen. De Jong: "Partijen als D66, VVD, CDA en PVV verdedigen uit alle macht het Europa van de ongeremde concurrentie. Ben je kritisch over de  bemoeizucht van Brussel én vind je dat we de neoliberale aanpak moeten  inruilen voor een menselijke, dan blijft er maar één partij over. De SP."

'I Vote Europe' werd uitgezonden door NOVA-politiek, waar ook Jan Marijnissen i aanwezig was en in debat ging met eurocomissaris Neelie Kroes i.

>> Bekijk de uitzending