Van Bommel: geen herbenoeming Kroes

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op woensdag 3 juni 2009.

“Wat ons betreft is de discussie over een nieuwe termijn voor Kroes gesloten.” Dit zei SP-Kamerlid Harry van Bommel i woensdag in het Kamerdebat over de benoeming van een nieuwe eurocommissaris. “De afgelopen weken toonde Kroes zich het uithangbord van de VVD in de campagne. Dat hoort niet bij onze opvatting van wat een eurocommissaris hoort te zijn; een grijze ambtenaar die op de achtergrond hoort te doen wat de lidstaten het en het Europees Parlement i besluiten.”

De grote partijen tonen zich opnieuw meester in het spel van de achterkamertjespolitiek en partijpolitieke benoemingen. Premier Balkenende i sprak al zijn steun uit voor de herbenoeming van commissievoorzitter Barroso i, ook een christendemocraat. PvdA-minister Bos i gaf aan vier kandidaten voor de post van Nederlandse eurocommissaris te hebben, terwijl het CDA die post schijnt te claimen omdat ze ondervertegenwoordigd zijn bij burgemeesters in de grote steden.

Met de discussie wekken de partijen volgens Van Bommel onterecht de indruk alsof eurocommissarissen voor nationale belangen opkomen. “Eurocommissarissen horen onafhankelijk te opereren en mogen volgens de verdragen ook geen nationale belangen dienen. Wie denkt dat Kroes de afgelopen jaren voor Nederlandse belangen opkwam, moet maar eens kijken naar haar plannen om de Nederlandse publieke omroep aan banden te leggen.”

In het debat Volgens Van Bommel voert de Kamer de verkeerde discussie: “De Europese Commissie i is niet democratisch gekozen, maar heeft wel als enige het recht om wetsvoorstellen in te dienen. Dat is vlees nog vis. Wat ons betreft moet de Europese Commissie alleen nog uitvoeren wat hen opgedragen wordt en komt het recht op initiatief bij de lidstaten te liggen.”