GroenLinks: grote winst Europese Groenen: gefeliciteerd!

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 8 juni 2009.

Niet alleen GroenLinks heeft gewonnen, europabreed hebben de Groenen dik gewonnen bij de Europese Verkiezingen. We hebben nu 51 zetels in het Europees Parlement i. Een prachtig resultaat!

Speciale felicitaties aan het Waalse Ecolo en de Franse Groenen. Met respectievelijk 8.6 en 16.2 procent hebben zij zich meer dan verdubbeld. Het Griekse Ecologoi Prasinoi is voor de eerste keer vertegenwoordigd in Europa, de Britse Green Party heeft een grote stap voorwaarts gezet door procent van de stemmen te bemachtigen.

De uitslagen geven een een hele goede basis om ons geluid nog sterker te laten klinken in het Europees Parlement. De positie van vierde fractie in het Europees parlement is versterkt en we zijn de liberale fractie tot op 30 zetels genaderd. We zijn er nog natuurlijk niet: zeker in de nieuwe EU-lidstaten is er nog veel terrein te winnen voor de Europese Groenen. Maar dat bijvoorbeeld in Hongarije i een partij als LMP, die pas enkele maanden bestaat, in één keer 2.6 procent kan scoren geeft hoop voor de toekomst.

Zo zie je maar weer dat samenwerken loont. Als enige Europese fractie hebben we een gezamenlijke campagne gevoerd. Een gezamenlijke campagne die nu z'n vruchten heeft afgeworpen. We hebben nu heel veel zin om met alle nieuwe collega's in Brussel en Straatsburg te gaan werken aan een beter milieu en aan meer banen. Met hard werken en slimme coalities moet het mogelijk zijn om de Green Deal en onze andere plannen waar te maken.

Judith Sargentini i

Henk Nijhof