Het openbreken van de arbeidsmarkt, die is dichtgeslibd voor vrouwen, jongeren en met name ook allochtonen die een baan zoeken. Verder willen we het makkelijker maken voor jongeren om een huis te kopen en innovatie doorvoeren in de zorg.

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op dinsdag 16 juni 2009, column.

Werkgevers bewust maken van. het belang van diversiteit. We barsten van de tweetalige jongeren: maak daar nou gebruik van. Zo spreek je die jongeren op een positieve manier aan en geef je je bedrijf een voordeelpositie in de toekomst gelet op de globalisering.

Wat adviseer je allochtone jongeren zelf?

Ga netwerken. De meeste allochtone jongeren hebben geen 'natuurlijk' netwerk om zich heen. Kom met mensen in contact die je verder kunnen helpen.

Lopen vrouwen in het bedrijfsleven niet nog steeds tegen muren aan?

De schoolpleinen worden nog steeds gedomineerd door vrouwen. De cultuur dat een vrouw primair verantwoordelijk is voor de zorg van kinderen is lastig te doorbreken. Dat gaat geleidelijk per generatie. We moéten onze dochters stimuleren in hun ambities.

Is er een politieke oplossing?

Als politiek moet je werkende ouders kwalitatief goede, maar ook betaalbare opvang bieden. Een sluitend dagarrangement. De staatssecretaris heeft beloofd eindelijk met voorstellen te komen, ik ben heel benieuwd.

Een persoonlijke vraag. Knaagt het soms niet aan je om in de schaduw van Alexander Pechtold te staan?

Alexander is onze fractievoorzitter en krijgt de meeste aandacht, maar we werken samen aan de inhoud. Als je geen team bent kun je het schudden, kijk maar naar ruzies in de WD tussen Rutte en Verdonk. Boris van der Ham en ik hebben niets te klagen.

Ben je bang voor de opkomst van Wilders en zijn PVV?

Nee joh! Hij moet het eerst maar eens waar maken. Wilders is een goede politicus, hij werkt al twintig jaar in de Tweede Kamer. Hij probeert een outsider te zijn, maar het tegendeel is waar.

En zijn standpunten maken je ook niet zenuwachtig?

Hij bedrijft graag politiek over de hoofden van mensen. Laat hem maar eens aangeven hoe hij Nederland sociaaleconomisch op de kaart wil zetten, wat hij met onderwijs wil en hoe hij mensen op de arbeidsmarkt een echte kans wil geven.

D66 met Wilders in een kabinet is ondenkbaar?

Het is geen optie. Laatst nog kondigde hij aan om de neuzen van sommige journalisten af te hakken als hij aan de macht kwam. Dat is extremistisch.