'Buitengewoon vergaande' toezegging Balkenende aan OSF

Met dank overgenomen van Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) i, gepubliceerd op donderdag 25 oktober 2007.

Premier Balkenende deed een ‘buitengewoon vergaande’ toezegging tijdens de Algemene Beschouwingen van 16 oktober in de Eerste Kamer, naar aanleiding van inbreng van de OSF(Onafhankelijke Senaatsfractie), die aandacht vroeg voor de nadelige gevolgen van het Rijksbeleid voor beleidsruimte van provincies.

Toezegging Balkenende (bron: voorlopige verslag Eerste Kamer)

Premier Balkenende: De heer Ten Hoeve heeft gesproken over de manier waarop provincies kunnen meebetalen en met welke aspecten daarbij rekening moet worden gehouden. Er zijn reeds afspraken gemaakt voor het komende jaar. Voor de situatie in de jaren 2009 t/m 2011 moet het nog aan de orde komen en dan kan ook recht worden gedaan aan hetgeen hij naar voren heeft gebracht.

De heer Ten Hoeve (OSF): Ik hoopte dat de minister-president zou zeggen dat dit een eerlijke manier is om geld te mobiliseren of zou toegeven dat de huidige situatie geen voorbeeld van verdelende rechtvaardigheid is.

Premier Balkenende: Ik heb hierover ruggespraak gehouden met de staatssecretaris van BZK. Zij maakte een belangrijke opmerking, want zij zei dat hetgeen de heer Ten Hoeve heeft gezegd, niet onredelijk is. Dat is een buitengewoon vergaande opmerking! Ik denk dat hij die in zijn zak kan steken. Ik heb verder al gezegd dat het zijn beslag kan krijgen in de langetermijnontwikkeling. Het kabinet heeft dus goede nota genomen van zijn punt.

De eerdere inbreng van de OSF

Premier Balkenende reageerde op inbreng van Hendrik ten Hoeve, die stelde dat er , ondanks een akkoord met het IPO, sprake is van een oneerlijke greep uit de provinciale kassen van vier maal 200 miljoen euro, waarbij provincies zaken gaan betalen die eigenlijk door het rijk zouden worden betaald omdat ze ook onder rijksverantwoordelijkheid vallen. Daarbij wordt dan ook nog bij de ene provincie aanzienlijk meer gehaald dan bij de andere. Hierover is intussen door de staten van Groningen een door de Partij voor het Noorden ingediende motie met algemene stemmen aangenomen, waarin duidelijk gesteld wordt dat "de rijksoverheid de provincie gedwongen heeft mee de begrotingsproblemen van het rijk op te lossen" en dat dit "de kleine beleidsruimte van de provincie nog verder beperkt".

Provincies worden tot bestedingen gedwongen en er wordt dus aan hun autonomie afbreuk gedaan ter wille van een mooi ogende rijksbegroting. De OSF wil weten of dit ‘zogenaamde akkoord’ ook de komende jaren doorgaat.