Brabantse Partij verbijsterd over wachtgeldregeling

Met dank overgenomen van Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) i, gepubliceerd op maandag 10 september 2007.

Brabantse Partij verbijsterd over wachtgeldregeling

8 september 2007

Aloysia Jetten, fractievoorzitter van de Brabantse Partij, is verbijsterd over de de onthulling in het Brabants Dagblad over de riante wachtgeldregeling van de Provincie Brabant voor voormalige ambtenaren.

Jetten: ‘Ik weet al heel lang -en zeker sinds ik in de Provinciale Staten zit- dat het lekker is om Sinterklaas te spelen met andermans (belasting)centen. Ik weet ook al heel lang dat bestuurders die rechtvaardig zijn en op zijn tijd ingrijpen bij misstanden vaak in de problemen komen en bestuurders die alles met de mantel der liefde bedekken en dus vaak Sinterklaas spelen, respectievelijk niets doen, aanzienlijk minder risico lopen.

Ik weet ook al heel lang dat met gemeenschapsgeld smijten, mits je er maar het juiste etiket op plakt, vaak als daadkrachtig wordt gezien. Maar ook ik werd verrast door de feiten die het Brabants Dagblad na 3,5 jaar boven tafel wist te krijgen. Overigens hulde voor het Brabants Dagblad. Verbijsterend. Dat was mijn antwoord op vragen van het Brabants Dagblad, toen zij mij vroegen wat mijn eerste reactie was op het bericht dat de Provincie Brabant zo’n gulle Sinterklaas was voor zijn voormalige ambtenaren.

Het is een schande en verbijsterend dat iemand 3 jaar werkt, het slecht doet en dan als beloning voor slecht presteren op kosten van de belastingbetaler 25 jaar een riant salaris mee krijgt.

En dan hoor ik plaatsvervangend Commissaris der Koningin Rüpp die zegt dat dit nu niet meer gebeurt. En zeker niet sinds hij als gedeputeerde de Provincie Noord Brabant bestuurd. Als ik dat hoor vraag ik mij af hoe het dan zit met de oud-griffier de heer Meine Bruinsma die per 1 juli 2003 afscheid nam, nog in dienst was tot 1 februari 2004, een Volvo mee naar huis kon nemen en vanaf januari 2003 een eigen management bureau kon beginnen en onbelemmerd kon bijverdienen en dat ook doet. Partijgenoten (CDA) onder elkaar, zullen we maar zeggen. Er staat dan doodleuk dat hij de inkomsten niet hoefde op te geven. En dat dit geldt voor alle ambtenaren. Tja. Volgens mij was de heer Rüpp toen ook al Gedeputeerde.

Je doet er als Statenlid niets aan. Je kunt er de vinger niet achter krijgen. “Waar bemoeit u zich mee”? Dit is uitvoering! Geen beleid, dus een zaak van de Directeur. Rechtsposities, vakbonden, privacywetgeving en geheime afspraken doen de rest.

De afloop van deze zaak zal wel als volgt zijn. Er wordt een tijdje “schande schande” geroepen. De schuldigen zijn of verdwenen of niet aansprakelijk. En na enig gesputter en toezeggingen dat niet heus echt nooit meer zal gebeuren verdwijnt alles weer in de mist.

Maar het structurele probleem dat achter dit soort situaties zit zal niet verdwijnen. Dit structurele probleem is het gegeven van een partijendemocratie waarin steeds minder mensen steeds meer invloed en geld naar zich toe trekken. Het gevolg is dat graaien en grabbelen norm zijn geworden en het volledig verworden van de publieke moraal. Ik zal het uitleggen.

Een tijdje geleden stelden wij in de Staten aan de orde dat het toch wel merkwaardig was dat politieke partijen (CDA en VVD) die om het hardst roepen dat mensen weer minstens tot hun 65e jaar moeten doorwerken hele reeksen provinciale ambtenaren op hun 57,5 jaar met de VUT stuurden. Dat werd ons niet in dank afgenomen. Er moesten personeelsreducties komen etc.

Wij stelden toen ook dat de kaalslag die op sommige afdelingen had plaats gevonden werd gecompenseerd door diezelfde ambtenaren, maar dan door die als extern adviseur weer aan het werk te zetten. De discussie ging toen over de hoeveelheid. Wij waren veel te somber. Mevrouwtje Jetten begreep het weer eens niet.

Kom nou toch! Je bespaart zogenaamd op personeelskosten, stuurt grote groepen ambtenaren vervroegd met pensioen, huurt een deel van diezelfde ambtenaren weer in en hebt dan je doelstellingen gehaald? Volgens mij is een dergelijk beleid een combinatie van creatief boekhouden, de boel belazeren en het dan als krachtdadig beleid uit te venten.

Maar wat veel interessanter is, is het volgende. De discussie spitste zich toe op de hoeveelheid ambtenaren die via een dergelijke U-bocht constructie weer waren binnen gehaald. Niemand stelde aan de orde hoe het dan zat met de betalingen. Werden die gekort op het wachtgeld? Welnee. Het is heel gewoon dat mensen met een wachtgeldregeling (zoals de voormalige PvdA-gedeputeerde Brugman) een B.V. oprichten en zichzelf weer via hun B.V. verhuren.

Het geld wordt dan door die B.V. verdiend en zolang je daar geen salaris uithaalt verdien je niets. Daarvan zijn duizenden zo niet 10 duizenden voorbeelden van in het hele land te vinden. En als je er wel geld uithaalt hoe moet je werkgever die je wachtgeld uitbetaalt dat dan te weten komen? Ja, de bestanden van bijstandgerechtigden kun je allemaal koppelen en dat doet de overheid ook. Maar het koppelen van de gegevens van de belastingdienst aan de uitkeringsbestanden kan bij overheidsdienaren natuurlijk niet. Nietwaar? Dan is er plotseling sprake van privacy.

Maar naast het graaien en grabbelen is er nog een grote maatschappelijke ontwikkeling aan de gang. Het slopen van de sociale structuur van de marktsector. Op dit moment wordt met man en macht geprobeerd om na de sloop van de WAO, de VUT-regelingen in het bedrijfsleven en de sluipende aantasting van de AOW ook het ontslagrecht kapot te maken. Daar hebben de zogenaamde voorlichters dagwerk aan. De steekwoorden zijn “Beter voor de economie, flexibilisering, globalisering, dreiging vanuit China, concurrentiepositie, jongeren die ook werk willen hebben” enzovoorts.

Als je tegen die sloop bent word je nog net niet voor a-sociaal uitgemaakt. Maar dat scheelt niet veel. Knap hoor van die voorlichters, werkgevers en politici om de socialen een a-sociaal etiket op te plakken en de vernielers van de sociale kwaliteit van onze samenleving als vooruitstrevende en vernieuwende types neer te zetten. De kluit belazeren heet externe communicatie of marketingstrategie of voorlichting.

Maar om terug te komen op Verbijsterend. In het bedrijfsleven wordt door onze politieke elite zo’n beetje alles afgebroken dat sociaal is. In de ambtenarij en ook de regelingen voor politici zelf en de publieke sector verandert er niets. Sterker nog. Daar graait en grabbelt iedereen er nog zoveel mogelijk bij. De feiten die het Brabants Dagblad omhoog heeft gehaald zijn slechts flintertjes van de barre werkelijkheid.

En die barre werkelijkheid is dat onze politieke elite steeds kleiner en machtiger wordt, ongekende technologische mogelijkheden heeft om het gepeupel onder de duim te houden,eigen waarden en normen ontwikkeld en de rest van de maatschappij op alle mogelijke manieren controleert en leeg zuigt.

Het was me het weekje wel

De Brabantse Burger zal nu wel weer weten waarom ze naar de stembus zijn gegaan in maart van dit jaar. Om volksvertegenwoordigers te kiezen. Toch? 21.000 handtekenen voor een volkslied dat dan voordat er een discussie in Provinciale Staten is geweest door het CDA en de SP weer snel van tafel geveegd wordt. Volksvertegenwoordigers? Echt democratisch. Maar we zijn er weer mee bezig. Overigens draait de SP weer bij omdat er toch wel heel veel Brabanders voor een Volkslied zijn.

De problemen van busbedrijf Veolia die deze problemen via de reiziger proberen op te lossen, zal ook weer de nodige tijd gaan kosten. Daar kom ik nog wel eens op terug. Feit is dat de experimenten met gratis openbaar vervoer weer zijn uitgesteld. Toegezegd was dat deze proeven voor september van 2007 van start zouden gaan. Dat wordt, zoals het er nu uitziet, op zijn vroegst 1 januari 2009.

Dan het niet doorgaan van de fusie van Nuon en Essent die niet doorgaat omdat er allerlei zaken zijn gaan spelen. Zaken als is het een overname of een fusie. Het gaat dus puur om de macht en het geld. Plotseling zijn dan alle oude argumenten over de absolute noodzaak van deze fusie in het belang van de klant weer van tafel. Weer wat werk voor de voorlichters. En als klap op de vuurpijl Sinterklaas in het Provinciehuis. Nou Brabantse burger ga maar rustig slapen. De politiek zorgt wel voor u’.