Ouderenpartij NH: geen provinciaal beslag op middelen Landskibank

Met dank overgenomen van Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) i, gepubliceerd op maandag 24 november 2008.

De Ouderenpartij NH wil dat GS van Noord Holland niet zelfstandig beslag legt op de vele miljoenen die ingelegd zijn bij de failliete Ijslandse Landskibank. De partij vindt het leed bij individuele spaarders groter dan dat bij de provincie. Een motie daarover is bij de begrotingsbehandeling aangehouden tot de Lentenota 2009.

Fractieleider Piet Bruijstens: 'De vraag “geld op halen voor wie” is hier essentieel. Aan de ene kant is daar geld op halen voor de individuele spaarder, de gewone burger, waaronder veel ouderen en ook burgers uit Noord-Holland, die na een werkzaam leven nog wat extra rente wilden ontvangen voor hun spaarcenten. Nog een keer dat geld opsparen is natuurlijk uitgesloten. Daarnaast een provincie die maximaal €78 mln kan verliezen, maar die in de uitvoering van haar werk daar niets van merkt. Alleen al bij de Najaarsnota 2009 zien we een harde meevaller van rond €50 mln, als we daarbij nemen de hoogte van de saldireserve en de overdadig gevulde bestemmingsreserves dan is die €78 mln al weer opgevangen’.

De Ouderenpartij vindt dat het doel om zoveel mogelijk geld terug te halen uit IJsland alleen bereikt kan worden als de onderhandelingen plaats hebben op nationaal niveau, dus tussen IJsland en onze Rijksoverheid. Bruijstens: ‘Onze motie daarover was de enige motie die over de kredietcrisis werd ingediend, de onder vuur liggende verantwoordelijke gedeputeerde gaf in zijn advies aan, dat deze motie niet eerder dan in de Lentenota maart/april 2009 voor behandeling in aanmerking zou kunnen komen en adviseerde de Staten om tegen deze motie te stemmen.Dat was voor mij aanleiding om deze motie terug te trekken en aan te houden tot aan de behandeling van de Lentenota in 2009'.

In een tweede motie vroeg de Ouderen partij om driemaandelijkse terugkoppeling over de stand van zaken naar de commissie financiën. Deze motie is na de toezegging dat er over de informatie aan deze commissie aan een nota wordt gewerkt, teruggetrokken.

Bruijstens maakt nu deel uit van de onderzoekscommissie die moet onderzoeken hoe de verkeerde belegging tot stand is gekomen. Dit gebeurt onder strikte geheimhouding.In eerste instantie (voorstel PvdA) zouden de coalitiepartijen een ruime meerderheid hebben in deze commissie. Na een scherpe interruptie van Bruijstens en een daaropvolgende schorsing werd dit recht gezet.

Bruijstens: ‘Zo zie je maar dat je als kleinste partij in de Staten dat je resultaat boekt als je maar de aanval kiest’.