FNP: opening van zaken na stilleggen gaswinning bij Franeker

Met dank overgenomen van Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) i, gepubliceerd op maandag 1 september 2008.

De fractie van de FNP in Provinciale Staten van Fryslân stelde op 26 augustus schriftelijke vragen aan het College van GS over het stopzetten van de gaswinning bij Franeker. De FNP wil volslagen openheid van zaken voor de inwoners van Noordwest-Fryslân nu de bodem veel sneller daalt dan voorzien.

Volgens de berichten van Vermilion bestaat er nu twijfel over de meetmethodes die het Rijk altijd als uitgangspunt heeft genomen voor de bodemdaling. Bovendien zijn de financiële gevolgen en de aanpassingen van de waterhuishouding als gevolg van de bodemdaling nog niet definitief geregeld.

De FNP heeft eerder al gewezen op het feit dat compensatie van de schade door bodemdaling een harde voorwaarde is die de Minister stelt bij nieuwe winningsvergunningen. Omdat men hier niet voldeed aan die voorwaarde heeft de FNP toendertijd gepleit voor het stopzetten van de winning: ‘bij twijfel niet inhalen, dat is toch ook het principe van het Rijk bij de winning van het Waddengas. Met dat verschil dat er op het Wad geen mensen wonen, maar dat hier binnendijks nu wel de stad Franeker wegzakt’ zo stelt woordvoerder Douwe Bijlsma.

De FNP vraagt aan DS of de rekenmodellen waar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Minister en DS blind op vertrouwden, nu niet op de helling moeten. Volgens de FNP lijkt het erop dat Ing. Houtenbos nu toch gelijk krijgt. De rapporten van Houtenbos voorzagen in grotere en snellere bodemdaling.

De FNP heeft al met al twijfels over de onafhankelijke rol van het SodM als onderdeel van het Ministerie van EZ, dat de winningsvergunningen verleent. Zeker nu blijkt dat waarschijnlijk op basis van verkeerde uitgangspunten is gehandeld. Omdat het provinciale College van DS op haar beurt blind voer op het oordeel van SodM verwacht de FNP voortaan een meer onafhankelijke opstelling van het Provinciebestuur als het gaat om de behartiging van de belangen van de inwoners van de streek.