OSF: generaal pardon agrarisch en natuur- en landschapsbeheer

Met dank overgenomen van Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) i, gepubliceerd op zaterdag 7 juni 2008.

De OSF in de Eerste Kamer pleit, via schriftelijke vragen aan de minister van LNV op 6 juni, voor een Salomonsoordeel bij de bureaucratische rompslomp inzake het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Het draagvlak bij de boeren is gebaat bij een ‘generaal pardon’ voor alle nog lopende bezwaarschriften.

Nog altijd liggen er stapels bezwaarschriften tegen het terug vorderen van vergoedingen en boetes vanwege administratieve fouten. Het gaat bijv. om afwijkingen in oppervlaktematen die voortvloeien uit het gebruik van verschillende systemen. De aanvragen zijn gebaseerd op topografische kaarten en de controle door de AID geschiedt met behulp van het GPS-systeem. Een tweede aanleiding voor bezwaren is het éénjarig verpachten van grond waarvoor de eigenaar een 6-jarige beheersovereenkomst heeft gesloten. Hoewel de eigenaar aan de voorwaarden heeft voldaan, wordt toch de vergoeding teruggevorderd vanwege het éénjarig verpachten. Vele van die zaken spelen al sinds 2006 en gaan over hele kleine bedragen. Het lijkt er volgens OSF fractievoorzitter Hendrik ten Hoeve zo langzamerhand op dat de regels het doel zijn in plaats van het landschap en de natuur.

Het ministerie van LNV heeft met de provincies afgesproken dat er in 2008 nog niets verandert aan de regels. Wel zouden de lopende bezwaren in 2008 afgehandeld worden door de Dienst Regelingen. Het lijkt intussen twijfelachtig of een nieuw, eenvoudiger systeem wel per 2009 kan ingaan, zoals de bedoeling is. De OSF constateert dat er geen verbetering te bespeuren valt in de gang van zaken. ‘Het is allemaal zeer stroperig. Zo is er aan het einde van dit jaar niets meer over van het draagvlak bij de boeren.’

De OSF stelt dat de patstelling alleen doorbroken kan worden door de knoop van boven af door te hakken. Een generaal pardon door de minister kan er voor zorgen dat de deelnemers weer met een schone lei aan de slag kunnen voor natuur en landschap.

Dit scheelt volgens Ten Hoeve een hoop ergernis en kosten. Bovendien waren de overheden het er al lang over eens dat er niet handig geopereerd is en dat er eenduidige en eenvoudige regels moeten komen voor alle partijen. Waarom dan nog doorgaan op deze bureaucratische wijze?

Al in oktober 2007 heeft de FNP in Provinciale Staten van Fryslân hierover vragen gesteld aan het college van GS. GS zeggen dat er over de bezwaren overleg is met de ‘Dienst Regelingen’van het ministerie van LNV in Roermond. Alleen heeft dat tot nu toe nog niet geleid tot het oplossen van de bezwaarschriften. De regels staan een oplossing in de weg en een rechter kan natuurlijk ook niet om die regels heen. En zo blijven we in een cirkel ronddraaien en dat moet anders.

Schriftelijke vragen van het lid der Eerste Kamer H. ten Hoeve betreffende

generaal pardon voor administratieve bezwaren Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

  • 1. 
    Bent u op de hoogte van het feit dat een aanzienlijk deel van de (oude) administratieve bezwaarzaken in het vrijwillig natuur- en landschapsbeheer door boeren (Programma Beheer) nog steeds niet is opgelost door de Dienst Regelingen van uw Ministerie ?
  • 2. 
    Denkt u, gelet op het feit dat er met het IPO nog steeds geen nieuw, eenvoudiger systeem voor het Programma Beheer is vastgesteld, dat het haalbaar is dat zo’n nieuw systeem per 1 januari 2009 in werking treedt ?
  • 3. 
    Bent u op de hoogte van de dringende signalen, bijvoorbeeld uit de Noordelijke Friese Wouden, dat de gang van zaken m.b.t. de bezwaarschriften en het onduidelijke uitzicht op een eenvoudiger regeling sterk ten koste van het draagvlak voor het Programma Beheer gaan?
  • 4. 
    Bent u bereid om een ‘generaal pardon’ te verlenen voor de in 2008 nog lopende bezwaarzaken betreffende agrarisch natuur- en landschapsbeheer, voorzover die van uitsluitend administratieve aard zijn, zodat de deelnemende boeren in 2009 met een schone lei hun energie weer in natuur- en landschapsbeheer kunnen steken?
  • 5. 
    Bent u bereid om alle nodige moeite te doen om tijdig overeenstemming te bereiken over een nieuwe Regeling voor het Programma Beheer, zodat er voor 2009 perspectief is op duidelijker regelgeving en dus op minder (administratieve) problemen in het kader van het natuur- en landschapsbeheer?

H. ten Hoeve, 6 juni 2008