OSF stemt voor gratis schoolboeken

Met dank overgenomen van Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) i, gepubliceerd op maandag 2 juni 2008.

De Eerste Kamer heeft dinsdag 27 mei de wet (31.325) aanvaard, die het verstrekken van gratis schoolboeken voor het voortgezet onderwijs met ingang van het jaar 2009/2010 regelt. 37 Senatoren stemden voor en 29 tegen. De OSF was kritisch, maar steunde het wetsvoorstel. Ook CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP stemden met het wetsvoorstel in.

Namens de OSF maakte Hendrik ten Hoeve de volgende afweging: ‘Ik ben voor gratis onderwijs, voor zover dat in redelijkheid te bekostigen is. Ik ben vooral voor betalen en bepalen in een hand en voor meer concurrentie in de markt. De schoolkosten zijn de laatste jaren excessief gestegen. Daar zit geen rem op. De twee oorzaken daarvan zijn een gebrek aan concurrentie in de schoolboekenmarkt en een gebrek aan kostenbewustzijn bij de scholen. Daaraan moet iets gedaan worden. In principe geeft dit wetsvoorstel daarop een antwoord. De school moet gedwongen worden tot een zinvolle afweging. Daar geeft het wetsvoorstel een prikkel toe’. Hij stelde daarbij wel dat het voorstel alleen goed werkt als scholen echt op titel kunnen aanbesteden. Daarbij is het dan wel jammer dat het prijsdrukkende effect van de concurrerende markt minder wordt. Ten Hoeve vroeg verder aandacht voor de interne boekenfondsen die veel scholen erop na houden. Deze hebben tot nu toe hun bestellingen niet Europees aanbesteed. Staatssecretaris Van Bijsterveldt zei dat interne boekenfondsen inderdaad wel Europees aanbesteed moeten worden. Zij zei ook dat de Europese Commissie in andere landen al heeft geaccepteerd dat de aanbesteding van de levering van boeken met naam en titel gebeurt.

Ten Hoeve was verder tevreden met een toezegging van de staatssecretaris aan de Eerste Kamer over het nadenken over een regeling voor het wegwerken van ongerechtvaardigde verschillen tussen het voortgezet onderwijs en het MBO in de bijdrage aan schoolkosten.