'Truc bij reorganisatie: Ambtenaren vervangen door externen?'

Met dank overgenomen van Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) i, gepubliceerd op maandag 19 mei 2008.

De Ouderenpartij NH/VSP vindt het vreemd dat bij de ambtelijke reorganisatie in Noord Holland, waarbij sindsdien 250 formatieplaatsen werden geschrapt, het aantal externen op projecten tegelijk ongeveer evenredig is toegenomen. 'Hebben we hier te maken met een administratieve truc, of is werkelijk in de afgelopen jaren het aantal projecten van de provincie zo gestegen?'

De partij vergezelde op 9 mei vragen aan GS met berekeningen, met behulp van diverse tabellen. Daaruit blijkt dat een optelling van interne fte’s en ingehuurde externen voortdurend rond een gemiddelde van 1480 fte’s blijft.

De vragen (gesteld door fractievoorzitter Bruijstens):

Vraag 1

Uit de administratie van de sector PD/Middelen zijn de gegevens over de externen gelicht. Hierbij wordt aangegeven dat in de jaren 2003 t/m 2005 de externen niet werden uitgesplitst naar ‘externen op vacature’ en ‘externen op project’. Wij zijn echter van mening dat in de adminstratie van de betrokken afdelingen toch te vinden moet zijn wat voor werk de externe deed, zodat er wel iets over die uitsplitsing is te zeggen? Gaarne een reactie.

Vraag 2.

Welke projecten hebben de toename van de externen in de periode 2003 - 2007 veroorzaakt?

Per project gaarne de volgende gegevens:

Korte inhoud, startdatum, verwachte einddatum en aantal externen.

Bij beëindiging van een project wordt natuurlijk ook de verbintenis van de externe d.m.v. dat project met de provincie beëindigd. Het is de verwachting van de Ouderenpartij NH/VSP, dat daarna de externen ‘ook niet meer voor de provincie bestaan’ en de provincie dan ook geen enkele verplichting meer voor deze externen heeft.

Vraag 3.

Kunt u per project quantitatief aangeven voor de genoemde projecten van vraag 1 in hoeverre onze verwachting juist is?

Mocht onze verwachting niet geheel juist te zijn, dan ook per project aangeven welke verplichting de provincie nog heeft voor die externen.

Meerdere vragen zouden we over dit onderwerp nog kunnen stellen, echter in eerste instantie zullen we het bij deze drie vragen laten. Voor eventuele extra vragen willen wij eerst uw beantwoording van deze vragen afwachten.