Europees Parlement gaat akkoord met EU-voedselhulp

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op maandag 6 februari 2012.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemt vandaag in met een nieuw voorstel voor de voedselhulp aan minderbedeelden in de Europese Unie. CDA-Europarlementariër Esther de Lange (Landbouw, EU-budget en Volksgezondheid) hoopt dat ook Nederland nu van deze mogelijkheid gebruik gaat maken, daar de Nederlandse voedselbanken hebben aangegeven met tekorten te zitten.

"De Europese Unie toont zich met dit akkoord een betrouwbare partner, want het programma kan in ieder geval tot 2013 door volledige EU-financiering voortbestaan. We kunnen niet van de ene op de andere dag de stekker uit het programma trekken, juist nu zoveel mensen door de economische crisis getroffen worden en vaker een beroep moeten doen op voedselhulp. Deze overgangsregeling voorkomt die situatie. Ik hoop dat Nederland nu ook een beroep gaat doen op dit programma, niet alleen omdat onze voedselbanken deze hulp goed kunnen gebruiken, maar ook omdat we anders miljoenen op de Europese plank laten liggen", aldus De Lange. Ze wil zich hier samen met haar CDA-collega´s uit de Tweede Kamer voor inzetten.

Het voedselprogramma voor minderbedeelden werd vanaf 1987 vooral gevoed met de interventievoorraden uit het landbouwbeleid. Aangezien die voorraden enkele jaren terug vrijwel verdwenen waren werd in 2008 besloten ook voedsel op de markt aan te kopen. De op het landbouwbeleid gestoelde wettelijke basis verdween hiermee, en onder druk van het Europese Hof kwam continuering van het programma in gevaar. De Europese Raad heeft na lange oppositie van onder andere Nederland een voorstel gedaan om de voorgenomen tweede wettelijke basis van sociale cohesie te laten vallen, en het programma de komende twee jaar nog te continueren. Voor de periode daarna zal de Europese Commissie met een nieuw voorstel komen.