Initiatief van Europarlement om aantal Straatsburgse zittingen te verminderen sneuvelt

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op donderdag 6 september 2012.

´Zwaar teleurstellend´, vindt SP i Europarlementariër Dennis de Jong i het advies van de Advocaat-generaal i van het Europese Hof, waarin deze het besluit van het Europese Parlement i veroordeelt om twee van de twaalf jaarlijkse plenaire zittingen in Straatsburg samen te voegen. In de maand augustus zijn er geen plenaire stemmingen en dus ook geen sessie in Straatsburg. Daarom moeten er in september of oktober altijd twee zittingen in Straatsburg plaatsvinden. Het Europarlement had nu besloten om die twee zittingen in één week plaats te laten vinden, zodat er één keer minder heen en weer gereisd hoeft te worden. Frankrijk maakte de kwestie onmiddellijk aanhangig bij het Europese Hof en lijkt nu gelijk te krijgen. Het Hof neemt namelijk vrijwel altijd de adviezen van de Advocaat-generaal over.

Volgens Europese regels moeten er per jaar twaalf plenaire zittingen in Straatsburg plaatsvinden. Dit verhuiscircus kost naar schatting jaarlijks minimaal 200 miljoen euro. ´Het is onbegrijpelijk dat deze verspilling in stand wordt gehouden. Daarom is het nu tijd dat er gezocht wordt naar creatieve oplossingen om er voor eens en altijd een einde te maken. De Europese Raad i moet hier in haar komende vergadering over spreken en het zou Rutte i sieren, als hij hiervoor eens een goed plan uit zou werken, samen met andere gelijkgezinde lidstaten.´ Aldus De Jong.

Na de conclusies van de Advocaat-generaal vandaag moet het Europees Hof van Justitie i zich nog over de zaak uitspreken. Die uitspraak wordt in november verwacht. De Europese Raad komt in oktober bijeen en dus zouden de regeringsleiders de kwestie nog tijdig kunnen bespreken. De Jong: ´Nu overal in Europa i bezuinigd wordt, is het onverkoopbaar dat deze belachelijke kostenpost overeind wordt gehouden. Daar mogen de regeringsleiders best wat tijd voor inruimen.´