Nieuwe coalitie biedt Syrië hoop

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, D.E. (Désirée) Bonis i, gepubliceerd op dinsdag 13 november 2012, 18:02.

Foto Flickr / FreedomHouse

Ruim een week heeft de uiterst verdeelde Syrische oppositie onderhandeld in Doha (Qatar). En zondagavond lukte het de deelnemers zowaar zich te verenigen in een alomvattende National Coalition for Syrian Revolutionary and Opposition Forces. De al bestaande Syrian National Council - eigenlijk nooit goed van de grond gekomen bij gebrek aan vertrouwen in binnenland en buitenland - heeft zich er uiteindelijk bij aangesloten en krijgt 22 van de 60 zetels. Dit is een belangrijke stap die de Syriërs hoop biedt.

De Nationale Coalitie omvat verder leden van de Koerdische Nationale Raad, vertegenwoordigers van de activisten en strijdende rebellen in Syrië zelf, religieuze leiders van diverse denominaties (inclusief christenen, alawieten en druzen), vrouwen en politieke dissidenten van het eerste uur. De Coalitie heeft de volle steun van de ook in Nederland bekende Haitham al Maleh, de nu 81-jarige Syrische mensenrechtenactivist die vele jaren gevangen zat en in 2006 de Geuzenpenning ontving.

Als president van de Coalitie is de gematigde soennitische imam Mouaz al Khatib gekozen, met zakenman Riad Seif en seculier feministe Suhair al Atassi als vice-presidenten, nog aan te vullen met een derde, Koerdische vice-president.

Toen ik nog in Damascus werkte, heb ik Mouaz, Riad en Suhair vele malen ontmoet en regelmatig thuis over de vloer gehad. Ik ken ze alledrie als integere mensenrechtenactivisten en beminnelijke mensen. Zoals vele vrienden en bekenden hebben zij alledrie in de twintig maanden die de Syrische burgeroorlog nu duurt één- of meermaals vastgezeten. Ik ben dan ook blij dat deze moedige burgers, met elk een heel andere maatschappelijke achtergrond, het leiderschap vormen van de nieuwe Coalitie. Deze heeft het potentieel om uit te groeien tot een representatieve regering in ballingschap, die recht doet aan de etnische en religieuze diversiteit in Syrië.

Gisteren heeft de Gulf Cooperation Council de nieuwe Coalitie al erkend als de legitieme vertegenwoordiger en voornaamste spreekbuis van het Syrische volk. Ook de Arabische Liga, Turkije, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben de nieuwe Coalitie inmiddels verwelkomd.

Het is nu zaak dat Nederland, bij voorkeur in EU-verband, zo snel mogelijk volgt. Tot dusverre eiste de Syrische burgeroorlog naar schatting meer dan 37.000 doden. Ook gisteren werden volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten 52 mensen gedood, waaronder 24 burgers. Iedere stap die een einde aan dit bloedige conflict dichterbij kan brengen, is er één. En iedere dag telt.