Integriteitsrecherche voor openbaar bestuur

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op dinsdag 18 december 2012, 16:02.

De Partij van de Arbeid pleit voor een integriteitsoffensief in het openbaar bestuur. Er moet daarom een onafhankelijke integriteitsrecherche komen die onderzoek kan doen naar bestuurders die in opspraak komen vanwege integriteitsvraagstukken. Dit onderzoek wordt nu meestal uitgevoerd door verscheidene commerciële bedrijven, die integriteitsonderzoeken vaak op verschillende wijze waarderen en aanpakken.

Als een politieagent mogelijk in de fout is gegaan, wordt de rijksrecherche ingeschakeld. Maar als zoiets zich voordoet bij het openbaar bestuur, dan is het een ratjetoe: particuliere bedrijven, grote adviesbureaus of voormalige bestuurders komen onderzoek doen en leveren uiteenlopende kwaliteit en beoordelingen.

Ieder incident in het openbaar bestuur is er één te veel. Om die reden gaan we op mijn initiatief in de Kamer bespreken welke regels er verbeterd kunnen worden om integriteit in het openbaar bestuur beter te waarborgen en hoe de regels beter gehandhaafd kunnen worden.