Gezondheid jongeren is gezamenlijke verantwoordelijkheid

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, M.J.J. (Marith) Volp i, gepubliceerd op donderdag 9 januari 2014, 13:05.

Foto stock.xchng / mainrc

Vanaf 1 januari is wettelijk vastgelegd dat jongeren onder de 18 geen alcohol mogen drinken. Deze wet is er omdat we weten dat alcohol niet goed is voor de ontwikkeling van jonge breinen. En we in de laatste jaren toenemende problemen zagen bij alcoholgebruik onder jongeren. De wet gaat deze problemen niet van vandaag op morgen oplossen, maar is wel een belangrijke stap om een verandering in de maatschappij te starten. Een verandering die hard nodig is.

Dat blijkt wel uit de reacties op deze nieuwe wet. In de laatste maanden van 2013, met name vanaf het moment dat de campagne Nix18 gelanceerd werd, is er vanaf verschillende kanten aangegeven dat deze leeftijdsverhoging rampzalig zou zijn. Rampzalig voor gemeenten, voor horeca, voor supermarkten en slijterijen, voor ouders en de 16- en 17-jarigen zelf. En sinds 1 januari wordt opnieuw hard op de trom geslagen dat de wet niet gaat werken en niet uitvoerbaar is. Cafés laten 16- en 17-jarigen niet naar binnen op zaterdagavond, supermarkten verkopen geen alcohol meer aan ouders die hun puberkinderen bij zich hebben en gemeenten geven aan niet te zullen handhaven.

We zijn ruim een week onderweg sinds de wet van kracht is. Ik hoor niemand over de verhoging van de leeftijd waarop je sigaretten mag kopen. Waarom? Omdat het feit dat tabak niet goed is voor de gezondheid maatschappelijk geaccepteerd is. Ook voor alcohol is dit evident, maar dat blijkt minder maatschappelijk geaccepteerd. Ondanks alle berichten van de afgelopen jaren: comazuipen, zuipketen, alcoholpoli's voor kinderen. Ik realiseer mij dat een wet de wereld niet direct gaat veranderen. Maar het is wel nodig om een verandering in de maatschappij te starten.

Ik roep de gemeenten op om na te denken hoe zij willen dat jongeren gezond opgroeien. Handhaven is slechts een middel om te controleren, maar nog belangrijker is dat alcoholgebruik door jongeren door de gemeente op de agenda gezet wordt. Door overleg is met scholen, horeca, de gezondheidszorg en andere partijen. Ik roep de horeca op om jongeren die nog geen 18 zijn niet op zaterdagavond in de kou te laten staan, maar te laten zien dat je ook een leuke avond kan hebben zonder alcohol. Het is niet nodig om deze klandizie te missen als je inventief bent in je aanbod.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en daarmee de supermarkten zouden hun personeel goed moeten trainen en niet onnodig angst creëeren. Een kassière hoeft niet bang te zijn om een fles wijn mee te geven aan een moeder die in het gezelschap van haar puberzoon haar boodschappen afrekent.

Ik roep ouders op om met hun kinderen in gesprek te gaan over alcohol. En misschien ook hun eigen alcoholgebruik tegen het licht te houden daarbij. Is gebruik van alcohol nodig voor een leuke avond? En ik roep jongeren op om zich af te vragen in hoeverre gezondheid opweegt tegen het drinken voor je 18e. Is het lekker of doe je het onder groepsdruk?

Nu roepen dat de wet niet werkt is te kort door de bocht. Pak de handschoen op. Voor een gezonde toekomst van onze jongeren. Klaag niet over een overheid die haar verantwoordelijkheid neemt, maar volg dat voorbeeld en neem ook verantwoordelijkheid.