Akkoord Cameron - Tusk is overwinning gezond verstand

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2016, 15:39.

Hans van Baalen, VVD-leider in het Europees Parlement, noemt het akkoord tussen de Britse premier David Cameron en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk een overwinning van het gezond verstand.

Van Baalen steunt het voorstel voor de invoering van een rode kaart, waarmee een meerderheid van de nationale parlementen voorstellen van de Europese Commissie definitief kunnen afwijzen. Nu hoeft de Commissie alleen haar besluit te heroverwegen. De VVD heeft tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen in 2014 een vergelijkbaar voorstel gedaan.

Het tijdelijk verlagen van uitkeringen voor EU-werknemers, die in het VK werken en die niet of onvoldoende aan de Britse sociale zekerheid hebben bijgedragen, is een logische stap om de uitkeringen betaalbaar te houden. Eenieder die profiteert moet ook bijdragen.

De mogelijkheid van het VK om beroep aan te tekenen tegen besluiten van de Eurogroep die het land direct raken, zal bijdragen aan het draagvlak voor de EU.

Van Baalen ziet de deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de voorzitter van de Europese Raad als het bewijs dat de EU in staat is zichzelf te hervormen, waarmee de euroscepsis het beste kan worden bestreden.

Zie ook:

Telegraaf.nl Van ’goed openingsbod’ tot ’knieval’

VVD-delegatieleider Hans van Baalen bestempelde de voorstellen als ,,een overwinning van het gezonde verstand'' en een ,,goed openingsbod''. Hij vindt het onder meer ,,verstandig'' dat de rol van de nationale parlementen groter wordt om Europese wetgeving te blokkeren. Dit vergroot de betrokkenheid van de parlementen bij de EU en het kan euroscepsis wegnemen, denkt hij. ,,De Britten erbij houden, mag wat kosten, en deze kosten zijn niet te hoog.''