’Timmermans moet arrestatie aankaarten’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zondag 24 april 2016, 22:40.

Eurocommissaris Frans Timmermans moet tijdens zijn bezoek momenteel aan Turkije de arrestatie van columniste Ebru Umar aankaarten bij president Erdogan. Dat stellen verschillende Nederlandse Europarlementariërs. Timmermans is samen met de Duitse Bondskanselier Merkel en EU-president Tusk dit weekend in Turkije in het kader van de afspraken die de EU met Turkije heeft gemaakt over de opvang van vluchtelingen.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vindt dat Timmermans het bezoek moet aangrijpen om aan te dringen op de vrijlating van Umar. „Het is onaanvaardbaar dat hiermee opnieuw de persvrijheid wordt geschonden. De EU-delegatie moet er alles aan doen om haar zo spoedig mogelijk vrij te krijgen. Ik hoef geen publiek statement, ik wil resultaten zien.”

Volgens Van Baalen moeten de afspraken over de opvang van vluchtelingen ’volstrekt los gekoppeld worden’ van de arrestatie van Umar en eerdere aanvaringen met Erdogan vanwege beledigingen aan zijn adres. “Nergens in die afspraken staat dat we geen kritiek meer mogen hebben op Turkije. We moeten dus niet omwille daarvan met meel in de mond gaan spreken. Maar het is ook geen reden om nu die overeenkomst voorlopig stil te leggen, zoals weleens wordt geopperd.”

Ook D66-Europarlementariër Marietje Schaake vindt dat Timmermans tijdens zijn bezoek de arrestatie van Umar moet aankaarten. Ze heeft er echter een hard hoofd in: “Ik vrees dat hij dat opnieuw niet zal doen”, zo twittert ze.