Niet marchanderen met eisen visumvrij reizen Turkije

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 4 mei 2016.

D66 zet grote vraagtekens bij het besluit van de Europese Commissie om Turkije al groen licht te geven voor visumvrij reizen terwijl het land nog niet aan alle vereisten voldoet. D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld en D66-Kamerlid Kees Verhoeven vinden het onacceptabel dat er gemarchandeerd wordt met de eisen. “Nog geen week geleden bezwoer Eurocommissaris Timmermans dat de Commissie zich niet zou laten chanteren door Erdogan, maar vandaag bleek dat een loze belofte. De Commissie wordt geacht om de criteria streng te beoordelen, niet om er de hand mee te lichten”, aldus In ’t Veld.

Harde eisen

Het toekennen van visumvrij reizen aan derde landen is terecht aan strenge, objectieve eisen verbonden. Een paar maanden geleden voldeed Turkije nog maar aan 19 van de 72 voorwaarden. Dat zou in een paar maanden tijd ineens allemaal verbeterd zijn. D66 waarschuwde eerder voor de risico’s van het vermengen van de vluchtelingencrisis met andere zaken.

In ’t Veld: “Turkije heeft de EU in de houdgreep. Erdogan chanteert de Commissie en dreigt de vluchtelingendeal op te blazen als Turkije geen visumvrij reizen toegekend krijgt. Deze situatie toont glashelder aan waarom de EU dringend een eigen vluchtelingenbeleid moet hebben, zodat we niet afhankelijk zijn van de grillen van een autocraat.”

Opheldering Rutte

D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven wil zo snel mogelijk helderheid over het standpunt van het Nederlands kabinet in deze kwestie. Verhoeven: “In december vorig jaar verzekerde premier Rutte de Kamer dat de vereisten aan visumvrij reizen voor Turkije niet versoepeld werden. Nu wordt er wel degelijk gemarchandeerd met de voorwaarden. D66 wil weten hoe de premier zijn eerdere toezegging ziet in het licht van het nieuws van vandaag.”

Verhoeven wil nog in het reces een brief van het kabinet, zodat de Kamer er spoedig met Rutte over kan spreken. Daarin wil Verhoeven ook van Rutte weten hoe hij dit besluit te verenigen acht met de motie van D66 en GroenLinks uit maart dit jaar waarin bijna de gehele Kamer de regering verzoekt op geen enkele wijze in te stemmen met het versoepelen van de visumvereisten.

Aanstaande maandag presenteert de Europese Commissie het voorstel in het Europees Parlement tijdens de vergadering van de Commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE).

Fotocredits