In 't Veld vraagt Franse toezichtcommissie om opheldering afluisterpraktijken

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 4 mei 2016.

Sophie in 't Veld heeft bij een Franse toezichtcommissie een verzoek ingediend om de rechtmatigheid van de eventuele onderschepping van haar professionele en privécommunicatie te onderzoeken.  

Vorig jaar bleek dat de Franse geheime dienst al sinds 2008 het buitenlandse communicatieverkeer in de gaten hield via mass surveillance, zonder wettelijke basis. Er is toen een nieuwe wet in het leven geroepen, maar die maakt het nog steeds mogelijk om vrijwel onbeperkt af te tappen. Er zijn twee belangrijke elementen in deze wet: volksvertegenwoordigers mogen niet onder de surveillance vallen en er is een commissie in het leven geroepen die toezicht houdt en klachten afhandelt.

In 't Veld is geen Frans staatsburger en valt dus hoogstwaarschijnlijk niet onder de uitzondering dat volksvertegenwoordigers niet mogen worden afgetapt. Maar ze werkt wel vier dagen per maand in Straatsburg omdat het Europees Parlement daar zetelt. Daarom vraagt de D66-Europarlementariër nu opheldering over het eventueel aftappen van haar gesprekken en e-mails.

Lees hier de volledige brief die In 't Veld naar de Franse toezichthouder stuurde:

 
Afbeelding
Bron: Blog Sophie in 't Veld
 
Afbeelding
Bron: Blog Sophie in 't Veld
 
Afbeelding
Bron: Blog Sophie in 't Veld