Verslag bezoek Turkije

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op donderdag 19 mei 2016, 2:25.

Van maandag 16 mei tot en met woensdag 18 mei leidde Marietje Schaake de delegatie van het Europees Parlement tijdens een bezoek aan Turkije.

Hieronder een overzicht van fragmenten waarin Marietje Schaake verslag doet.

Radiofragmenten

Voor het fragment op BNR Nieuwsradio van woensdag 18 mei klikt u hier.

Voor het radiofragment op Radio 1, Met Het Oog Op Morgen van woensdagavond 18 mei klikt u hier.

Voor het radiofragment op Radio 1 van donderdagochtend 19 mei klikt u hier, Marietje Schaake spreekt vanaf minuut 40:58.

Voor het fragment op BBC World Service van donderdagochtend 19 mei klikt u hier, Marietje Schaake spreekt vanaf minuut 19:22.

NOS

Link: ‘Nieuw punt in verwijderingsproces EU-Turkije’

Persbericht

D66′er Marietje Schaake: “Timmermans en Rutte, eis Turkse garanties over mensenrechten!”

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en premier Rutte meer harde garanties van Turkije eisen wat betreft de rechtsstaat, mensenrechten en persvrijheid in het land. Vandaag rondde zij een driedaags bezoek aan Ankara en Istanbul met de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement af.

“De meest pro-Europese burgers in Turkije verliezen hun vertrouwen in de EU. Ze voelen zich verraden door het gebrek aan kritiek van Europese leiders op het afbrokkelen van de rechtsstaat en de verslechterde mensenrechtensituatie. Dit komt nog duidelijker naar voren nu de EU en Turkije een deal hebben gesloten over vluchtelingen. Ook zijn er zorgen over de manier waarop deze vluchtelingen na de deal worden behandeld. Er bestaat een groot verschil tussen afspraken op papier en de praktijk. Timmermans en Rutte moeten meer garanties van de Turken eisen.”

“President Erdogan snoert critici systematisch de mond terwijl hij ondertussen werkt aan een presidentieel systeem dat hem nog meer macht geeft. Mensen zijn bang zich uit te spreken omdat journalisten, academici en burgers om onduidelijke redenen worden vervolgd. Vaak wordt anti-terreur wetgeving gebruikt, ook om critici te vervolgen. Mensenrechten organisaties stellen dat verdachten vaak geen eerlijk proces krijgen.”

“We vertrekken uit Turkije op een kritiek moment. Het parlement stemt vrijdag over het opheffen van de immuniteit van 130 parlementariërs. Dit heeft vooral directe gevolgen voor 50 van de 59 parlementsleden van de Koerdische partij HDP. Ook kiest de AK-partij een nieuwe leider die de nieuwe premier wordt. De komende week zal de toon zetten voor de komende jaren in de Turkse politiek en zal ook grote impact hebben op de relatie met de EU.”

Lees verder:

13-04-2016 D66: Verwerp Turkije-deal en focus op mensenrechten

15-03-2016 Geen uitruil toetreding Turkije en vluchtelingendeal

07-03-2016 D66 wil debat mensenrechten en rechtsstaat Turkije met Timmermans

25-01-2016 Commission letter to Turkey on renewing accession negotiations

26-01-2016 Written Question: Follow up question on the EU-Turkey deal and the Commission letter to Turkey

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: