Brussel zonder de English rose

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 18 juni 2016, 11:41.

Donderdag is het zover: dan bepalen de Britten of ze na 43 jaar in de EU willen blijven of niet. Hoe kijken de 27 andere lidstaten aan tegen de Britse invloed in Brussel? Wat zullen ze missen bij een Brexit en wat niet?

Het handige van clichés is dat ze vaak stevige ankers hebben in de waarheid. Duitse degelijkheid. De Franse slag. De drukke gebarentaal van de Italianen. Spaanse passie tegenover Nederlandse nuchterheid. Is dit Europese orkest van clichés nog wel compleet zonder de Britten, met hun stiff upper lip en hun gortdroge humor?

'Ze moeten erin blijven, maar niet tot elke prijs'

In het Europees Parlement behoren de Britten sinds jaar en dag tot de vaste bewoners. Wat vinden hun Nederlandse collega's van hun inhoudelijke inbreng in de debatten?

Hans van Baalen (VVD) noemt de Britse collega's met wie hij in commissies (waaronder buitenlandse zaken) samenwerkt 'zeer actief en constructief'.

Van Baalen noemt ook "hun kritische positie ten aanzien van een federale EU. Britten zijn vooral vrijhandelaren en dat komt Nederland en onze positie zeer ten goede".

Wat zullen ze juist het minst missen?

"Nigel Farage die nog steeds in het empire gelooft - dat allang niet meer bestaat - en die bij een Brexit Groot-Brittannië terugbrengt tot Little England", meent Van Baalen.

Lees het hele artikel in Trouw of via Blendle € 0,25