Timmermans rasdiplomaat

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 18 juni 2016, 12:11.

De verwachtingen waren hooggespannen toen Frans Timmermans (55) anderhalf jaar geleden tot eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie werd benoemd. Als rechterhand van voorzitter Jean-Claude Juncker zou hij overbodige regels afschaffen en de EU dichter naar de burger brengen. Wat is daar eigenlijk van terechtgekomen?

Missie

In zekere zin kwam de migrantencrisis als een nuttige afleiding voor Timmermans, want hij blijkt in alles meer een rasdiplomaat dan een kampioen dereguleren. „Nederland wilde een zakelijke Commissie, maar kreeg een politieke”, zegt Europadeskundige Adriaan Schout van het Clingendael-instituut. „Met enorm veel energie springt Timmermans van het ene vliegtuig in het andere. Achter de schermen is hij een enorme steun voor EU-buitenlandchef Federica Mogherini.” Dat vindt ook VVD- europarlementariër Hans van Baalen. „Zijn eigenlijke missie, het verminderen van de regeldruk in de EU, is daardoor op de achtergrond geraakt.”

---

Timmermans’ werk vindt voor een belangrijk deel achter de schermen plaats en is in feite uitbesteed door de échte baas: voorzitter Juncker. Deze dienstbaarheid kan voordelen hebben, signaleert Van Baalen. „Hij kan wel eens de volgende voorzitter worden. Juncker is immers al op leeftijd.”

Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle (€ 0,25)