Scheiden kan, de grote vraag is hoe

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 23 juni 2016, 11:43.

Scheiden - idealiter doe je dat snel en pijnloos. Bij een eventueel Brits vertrek uit de Europese Unie, een Brexit, is dat op voorhand uitgesloten. De inboedel is reusachtig en tegenover het Verenigd Koninkrijk zitten maar liefst 27 aanstaande exen. Ze moeten het met elkaar eens worden, over de scheiding zelf en over het arrangement daarna. Die eerste fase kan twee jaar duren, de tweede nog eens vijf, rekende Europees ‘president’ Donald Tusk onlangs snel voor. En er is volgens hem „geen enkele garantie” op een succesvolle uitkomst.

…met gezond verstand

Of de zaak escaleert, hangt ook af van de reactie van de EU. Spreekt Europa op vrijdag met één stem of verzandt het in gekibbel? Vrijdagochtend komen de fractieleiders van het Europees Parlement bijeen om hun positie te bepalen. Bij een Brexit-uitslag zullen zij naar verwachting aandringen op het activeren van artikel 50. Op helderheid. Eruit is eruit. Maar de meningen zijn sterk verdeeld. „Het mag niet uitlopen op een vechtscheiding”, schreef Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) deze week in Het Financieele Dagblad. „We moeten bondgenoten en vrienden blijven.” De Britten zijn volgens hem economisch en militair te belangrijk.

Het is een indicatie van hoe premier Rutte, ook een VVD’er, in deze discussie staat. Niet te veel focussen op artikel 50 of op Britse provocaties, maar ouderwets tijd kopen. Je weet maar nooit: misschien leidt een keuze voor Brexit wel tot vervroegde Britse verkiezingen en liggen de kaarten straks toch weer anders. Niet nu al deuren dichtslaan.

…met het hart

Hoe verwerk je een gebroken hart? Met een nieuw avontuur natuurlijk. Vraag maar aan Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, of Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberalen, federalist bij uitstek en tevens fractiegenoot van de meer pragmatische Van Baalen.

Het hele artikel kunt u lezen in NRC.next of via Blendle (€ 0,29)