Na Brexit komt Nexit, hopen de EU-critici

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 25 juni 2016, 13:11.

Anti-Europese politici in Den Haag willen na de Brexit ook een Nederlands vertrek uit de EU. Hoe groot is de kans op zo’n ‘Nexit’?

Nigel Farage ziet het al helemaal gebeuren: Nederland uit de Europese Unie. In een triomfantelijke toespraak op vrijdag wees de leider van de UK Independence Party naar ons land als volgende kandidaat voor EU-uittreding. „We zijn misschien wel dicht bij een Nexit.”

Na Brexit een Nexit? Tot voor kort was dat een ondenkbaar scenario: geen enkele steun in het parlement en bij de bevolking. Maar door het Britse referendum hebben de anti-Europese politici in Den Haag de wind in de rug gekregen. Geert Wilders, wiens PVV al geruime tijd de grootste partij is in de peilingen, pleitte er vrijdagochtend opnieuw voor om „zo snel mogelijk” een Nexit-referendum te houden. „Laat het Nederlandse volk spreken.”

---

De VVD is principieel tegenstander van referenda. En met de huidige nationaal-populistische revolte moet er al helemáál geen Nexit-raadpleging komen, vindt VVD’er Hans van Baalen. „Dat is spelen met vuur.” De europarlementariër roept politici op tot „bezonnenheid”. „Je moet nu niet zeggen: we gaan een referendum organiseren. Dan krijgen we in Nederland precies wat we in de Britse campagne ook hebben gezien: emotie, overdrijving, de idiotie van het doemdenken.”

Lees het hele artikel op NRC.nl of via Blendle (€ 0,29)