Actie voor glastuinbouw, NU

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op vrijdag 14 oktober 2022.

In september 2022 heeft Westland het voortouw genomen om namens de meeste tuinbouwgemeenten een brandbrief te schrijven aan minister Jetten. Hij is verantwoordelijk voor het energiebeleid. In deze brandbrief vragen de gemeenten aan de minister om met spoed te investeren in het verduurzamen van de glastuinbouw. Door de energiecrisis dreigen veel glastuinbouwbedrijven definitief te stoppen, waardoor duizenden gezinnen hun werk kwijt zullen raken. Ondertussen holt de voedselzekerheid achteruit. Tot op heden is er nog geen inhoudelijke reactie ontvangen van de minister. BBB roept minister Jetten op tot actie.

Bijna één derde van de glastuinbouwers kan hun energierekening niet meer betalen of heeft op korte termijn problemen om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Door de hoge energieprijzen zitten veel telers met hun handen in het haar en is de verwachting dat deze winter veel kassen leeg zullen staan omdat de energierekeningen niet te betalen zijn in de winter, dat stelt de brancheorganisatie Glasbouw Nederland.

De glastuinbouwsector is jaarlijks goed voor een omzet van 20 tot 25 miljard euro. Hiermee is de Nederlandse economie sterk gebaat bij glastuinbouw. Uit een enquête die de brancheorganisatie hield onder leden kwam naar voren dat driekwart van de respondenten vanwege betalingsproblemen zijn teelt heeft aangepast. Veel gaan over op een tactiek van ‘koud telen’, waarbij minder energie voor warmte nodig is. Daardoor is het mogelijk dat de komende tijd minder Nederlandse groente, bloemen en planten op de markt komen. Ook op termijn kan het aanbod afnemen. Hierdoor loopt Nederland een hoge omzet mis. Op dit moment heeft ons land een toppositie in de glastuinbouw, maar die dreigt verloren te gaan door het uitblijven van daadkrachtig optreden van het kabinet..

Daarnaast zijn er ruim 125.000 mensen werkzaam bij de glastuinbouw. Er wordt gevreesd dat zij door deze crisis hun baan zullen verliezen en hierdoor werkloos raken. De glastuinbouw levert ook een belangrijke bijdrage aan de voedselproductie. Lege schappen bij bepaalde producten was onvoorstelbaar, maar is dat nu niet meer. De voedselzekerheid staat op het spel, niet alleen in de ontwikkelingslanden, maar ook in het rijke Westen.

De gemeenten stellen dat de glastuinbouw zo snel mogelijk stabiliteit en perspectief nodig hebben. De sector wil daarom dat het kabinet nu investeert in een investeringsfonds. Hierdoor kan er versneld verduurzaamd worden. Met de innovaties die daarvoor gebruikt worden helpen we Nederland in een energietransitie.

BBB steunt hierbij de glastuinbouwgemeentes. BBB is al maanden bezig met het strijden voor deze sector en actie is dringend nodig. Het gaat niet enkel om financiële steun, maar het gaat om hulp bij het verduurzamen van het gehele proces. De sector is de afgelopen jaren al druk bezig geweest met het investeren in nieuwe innovaties voor duurzaamheid, maar helaas kosten deze ontwikkelingen veel tijd en geld. Door nieuwe investeringen in duurzame glastuinbouw zorgen we ervoor dat Nederland onafhankelijker wordt van het buitenland. Op deze manier dreigt niet bij elke energiecrisis de sector in elkaar te storten.

Daarom de oproep aan het kabinet om zo snel mogelijk te investeren in de glastuinbouw. Omliggende landen zijn al hard bezig met compensatiemaatregelen voor hun ondernemers. Hierin kan Nederland gezien zijn belangrijke positie in Europa niet achterblijven.