De bestuurbaarheid van het land onder druk

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op donderdag 26 oktober 2023.

Gepubliceerd op: 26-10-2023

De laatste dag van het parlementaire jaar voor de nieuwe verkiezingen is aangebroken. De komende weken tot en met 22 november is de Tweede Kamer met verkiezingsreces. In deze laatste week zijn er enorm veel tweeminuten-debatten en worden er ontelbaar veel moties en amendementen ingediend. Dit levert niet alleen veel werkdruk op voor alle Kamerleden en medewerkers, maar is ook slecht voor de bestuurbaarheid van ons land.

Caroline van der Plas heeft ervoor gekozen geen moties en/of amendementen in te dienen in dit korte tijdsbestek. ‘Hoe bestuurbaar maken wij een land als wij hier na een werkdag van 14/15 uur honderden moties gaan beoordelen en over gaan stemmen?’

In een ratrace om verkiezingspunten gaan vannacht talloze beleidswijzigingen plaatsvinden zonder de exacte gevolgen te kennen. BBB vindt dit onverantwoord. Het is belangrijk dat Kamerleden zorgvuldig bestuderen wat de gevolgen zijn van de wetten, amendementen en moties waarover zij stemmen. Als het gaat over honderden moties op een dag is het onmogelijk om de gevolgen van die stemkeuzes goed in kaart te brengen. Dit doet geen recht aan het vertrouwen wat Nederlandse kiezers in de Tweede Kamer hebben gesteld.

Deel dit artikel