Denktank in Brussel pleit voor minister voor EU-regelgeving

Friday, June 30 2006, 10:00

Het European Policy Centre (EPC), een in Brussel gevestigde denktank, stelt dat lidstaten meer moeten doen om EU-regelgeving tijdig en volledig door te voeren. Dat staat in een rapport dat het EPC 27 juni jl. publiceerde. De belangrijkste aangedragen oplossing is het aanstellen van een minister voor EU-regelgeving in iedere lidstaat.

Het gevaar van het vertraagd doorvoeren van Europese regelgeving is dat de rechtszekerheid van burgers en bedrijven in de lidstaten kan afnemen. Daarbij is van belang dat het grootste deel van de nationale wetten is gebaseerd op Europese richtlijnen en verordeningen. Er bestaan manieren om de doorvoering van regelgeving in de lidstaten te versnellen, maar deze hebben nog niet het gewenste effect. Ten eerste voert de Europese Commissie controles uit bij de lidstaten. Om voor alle gevallen een volledige controle uit te voeren mist ze echter capaciteit. Ten tweede bestaan er procedures om lidstaten te dwingen regelgeving te implementeren. Deze procedures hebben zo'n lange doorlooptijd, dat het in de praktijk voorkomt dat bedrijven die een procedure zijn gestart, failliet gaan voordat er een uitspraak is gekomen.

Naast het aanstellen van een minister van EU-regelgeving, stelt het EPC voor dat iedere lidstaat een programma voor implementatie opstelt. Parlementen moeten daarbij beter gaan communiceren met het Europees Parlement, zodat het programma effectief kan worden ingevuld. Verder moeten de procedures voor het afdwingen van implementatie worden versterkt.

In 2002 startten de lidstaten van de EU en enkele andere landen het online-netwerk SOLVIT  dat mensen en bedrijven moet helpen die slachtoffer worden van verkeerde toepassing van Europese regels.

Bron: Staatscourant, 29 juni 2006

1.

Meer informatie