Brussels debat: verbetering van de overheidssector door innovatie en creativiteit

Source: European Commission (EC) i, published on Wednesday, May 13 2009.

Het derde Brusselse debat in het kader van het Europees Jaar van de creativiteit en innovatie 2009, op woensdag 13 mei, zal gaan over de rol van innovatie en creativiteit in de overheidssector. Het debat met als titel "Innovatie en creativiteit in de overheidssector in Europa: tijd voor radicale verandering" wordt georganiseerd in samenwerking met het European Policy Centre (EPC). Het vindt plaats om 17.00 uur in het Résidence Palace in Brussel.

Het derde Brusselse debat in het Europees Jaar van de creativiteit en innovatie 2009 gaat over de rol van innovatie in de dienstverlening door de overheid. Hoe kunnen Europese overheden sneller innoveren en hun productiviteit verhogen teneinde ondanks felle concurrentie uit het buitenland en een bevolkingsdaling in eigen land toch in staat te zijn strenge normen aan te houden?

Het debat wordt voorgezeten door Hans Martens, algemeen directeur van het European Policy Centre. Andere deelnemers zijn Marianne Klingbeil, directeur voor betere regelgeving, programmering en effectbeoordeling van het secretariaat-generaal van de Europese Commissie; Christine van Broeckhoven, professor, moleculair neurowetenschapper, ambassadrice van het Europees Jaar van de creativiteit en innovatie 2009; Douglas Gregory, vicevoorzitter van Governmental Programs EMEA, IBM België; Julian le Grand, Richard Titmuss leerstoel sociaal beleid, London School of Economics en Carlos Javier Rodríguez Jiménez, minister van Jeugdzaken en Sport in de regio Extremadura, Spanje.

De meeste Europese landen hebben grotere overheidssectoren dan andere delen van de wereld, verantwoordelijk voor 40 tot 55 % van het bbp. Dat betekent dat de manier waarop de overheid middelen omzet in publieke en sociale diensten cruciaal is voor de economische en sociale ontwikkeling van Europa. De Europese overheden moeten sneller innoveren en de productiviteit aanzienlijk verhogen om in de toekomst dezelfde of een hogere output te bereiken en tegelijkertijd een stijgende vraag in overeenstemming te kunnen brengen met de noodzaak tot kostenbeperking. Het aanmoedigen van een creatieve en innovatieve cultuur binnen de overheidssector en het stimuleren van hervormingen die tot meer innovatie leiden, is dus essentieel.

Het doel van het Jaar van de creativiteit en innovatie is te bevorderen dat mensen bij de activiteiten die zij op verschillende gebieden ontplooien oog krijgen voor creativiteit en innovatie en ervoor te zorgen dat de Europese Unie beter toegerust is voor de uitdagingen van de mondialisering. Tijdens dit Europees Jaar wordt in Brussel een reeks van zes debatten gezamenlijk door de Europese Commissie en het EPC georganiseerd. De eerste twee debatten over "de kennismaatschappij" en "de toekomst van het onderwijs" werden op 16 februari en 30 maart gehouden. De reeks debatten zal een breed scala aan onderwerpen omvatten, allemaal gekoppeld aan het thema van creativiteit en innovatie, en zal een platform bieden voor reflectie en uitwisseling van ideeën die kunnen bijdragen tot discussies over het beleid op dit gebied.

De volgende Brusselse debatten zullen gaan over onderwerpen als duurzame ontwikkeling, culturele diversiteit, beeldende kunsten en de creatieve sector.

De Brusselse debatten worden gehouden in de Polakzaal van het Résidence Palace, Wetstraat 155, Brussel. Tijdens een receptie na elk debat kunnen de gesprekken voortgezet worden. Deelname moet worden bevestigd op info@epc.eu.

Voor meer informatie:

De officiële website van het Europees Jaar van de creativiteit en innovatie: http://www.create2009.europa.eu.