Europarlementariër Leinen over klimaattop: "doorbraak moet worden gevolgd door krachtig optreden"

Source: European Parliament (EP) i, published on Monday, December 12 2011, 14:33.

De minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Afrika, Maite Nkoana-Mashabane krijgt een staande ovatie op de klimaatconferentie in Durban op 11 december ©AFP / RAJESH JANTILAL

Er is weer een horde genomen in de richting van een wereldwijd verdrag over klimaatverandering. Het overeengekomen stappenplan op de VN-klimaattop in Durban (Zuid-Afrika) op zondag moet uiteindelijk leiden tot een daadwerkelijke vermindering van de CO2-uitstoot tegen 2020. "Het is een doorbraak die moet worden gevolgd door krachtig optreden", verklaarde Jo Leinen, voorzitter van de EP-delegatie.

Het belangrijkste probleem van de besprekingen in Durban was de toekomst van het Kyoto-protocol. De eerste verbintenisperiode van deze internationale overeenkomst ter bestrijding van de opwarming van de aarde eindigt eind 2012. De uitdaging van Durban was om een nieuwe deal voor de toekomst te maken, ondertekend door ontwikkelde en ontwikkelingslanden.

"Het Europees Parlement is sterk voorstander van een tweede periode voor het Kyoto-protocol, zolang de milieu-integriteit wordt gerespecteerd", zegt Leinen. "We hebben dringend landen nodig die een stappenplan willen tekenen dat tot een bindend wereldwijd akkoord tegen 2015 zal leiden," voegde hij daaraan toe.

De lange gesprekken van Durban moeten nu opvolging krijgen door daadwerkelijke actie. "Als een internationaal akkoord pas in 2020 van kracht zal zijn, zal de overeengekomen doelstelling om opwarming te beperken tot twee graden in ernstig gevaar verkeren".

Karl-Heinz Florenz, ondervoorzitter van de EP-delegatie, voegde toe: "De klimaatdiplomatie van de EU heeft gewerkt. De wereld is veranderd en het is goed om ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen te definiëren op basis van de nieuwe realiteit ".

Zelfs de meer voorzichtige landen als de Verenigde Staten, India en China, besloten uiteindelijk om de strijd voort te zetten om de klimaatverandering te stoppen. "Ik ben verheugd dat China heeft laten zien nieuwe verantwoordelijkheden te willen nemen en een nieuwe rol in de wereld te willen spelen. We moeten allemaal onze inspanningen intensiveren, omdat er nog veel moet gebeuren," aldus Florenz.

REF. : 20111208STO33555