Bescherm privégegevens minderjarigen op sociale netwerksites als Facebook en Hyves!

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op vrijdag 17 september 2010, 2:43.

De persoonsgegevens die jongeren op hun sociale netwerksites zoals Hyves, Facebook of MySpace zetten moeten beschermd worden. Ik wil voorkomen dat derden stiekem aan de haal gaan met gevoelig materiaal. Ik stel voor dat de standaard begin instelling altijd op privé staat als de gebruiker jonger is dan 18 jaar.

Op dit moment is de inbreuk op privacy een groot probleem op internet. Gebruikers worden niet duidelijk gewaarschuwd voor de risico's van het delen van persoonlijke gegevens. Recentelijk hebben sociale netwerksites de standaard privacy instellingen gewijzigd waardoor niet alleen vrienden, maar iedereen online persoonlijke gegevens kan bekijken. Daardoor kunnen foto s van jongeren plots op kinderpornosites opduiken. Ook zijn meisjes gechanteerd met uitdagende foto´s die zij op hun profielpagina hadden staan.

Concreet heb ik voorgesteld:

  • Profielen van kinderen onder de 18 moeten standaard privé staan wanneer een jongere een profiel bij een sociale netwerksite aanmaakt. Als het kind toch informatie wil delen, kan dat natuurlijk (opt-out).
  • De privacy instellingen moeten meteen te vinden en makkelijk te gebruiken zijn. Hierbij hoort een goede helpfunctie.
  • Er moet een mogelijkheid komen om je profiel en alle data die daarop staat en één keer te verwijderen.

Ongewenste inhoud moet met één makkelijk te vinden knop kunnen worden gerapporteerd.

  • Gebruikers moeten ervoor kunnen kiezen dat hun profiel niet zichtbaar is via zoekmachines.

Ik verwacht brede steun te krijgen in het Europees Parlement voor deze maatregelen, eerder heb ik dit bij de Europese Commissie aangekaart.

Na mijn oproep gisteren verzekerde een vertegenwoordiger van Facebook mij dat men de situatie wil verbeteren.