Mensenrechtenprijs gaat postuum naar Tunesiër Mohamed Bouazizi

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op donderdag 10 november 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

De Arabische Lente wint de Sacharovprijs 2011

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken gaat dit jaar naar vijf vertegenwoordigers van het Arabische volk, ter erkenning en ondersteuning van hun streven naar vrijheid en mensenrechten. Voorzitter van het Europees Parlement Jerzy Buzek zal de winnaars de prijs op 14 december, tijdens een plechtige vergadering in Straatsburg, overhandigen.

Ik ben zeer verheugd te horen dat Mohamed Bouazizi postuum deze gerenomeerde prijs zal ontvangen. Ook na zijn blijft hij een symbool voor alle mensen die werken voor waardigheid, democratie en grondrechten in de Arabische wereld en daarbuiten.

Mohamed Bouazizi

De heer Bouazizi, een Tunesische marktkoopman, stak zichzelf in brand uit protest tegen onophoudelijke vernederingen en pesterijen door de Tunesische autoriteiten. Zijn dood vormde de aanleiding voor de rellen, die uitmondden in de Tunesische revolutie, waarbij president Zine El Abidine Ben Ali werd afgezet. Bouazizi's daad inspireerde ook opstanden in andere Arabische landen zoals Egypte en Libië, dat algemeen bekend werd als de "Arabische Lente".

Sacharovprijs voor de vrijheid van denken

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken werd vernoemd naar de Sovjetdissident en fysicus Andrej Sacharov. Sinds 1988 kent het Europees Parlement de prijs elk jaar toe aan personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de strijd voor de mensenrechten of de democratie. De winnaar ontvangt € 50.000.

Meer info

Webpagina Sacharovprijs

Persbericht over de drie finalisten (20.10.2011)

Persbericht over de vijf genomineerden (15.09.2011)

Lijst van kandidaten 2011