Straatsburg deze week: 14 tot 17 november

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op donderdag 17 november 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Skype en WhatsApp mogen niet worden geblokkeerd

Skype en WhatsApp mogen niet worden geblokkeerd of extra duur gemaakt worden door de internetaanbieders. De Europese Commissie moet er scherp op toezien dat telefoonbedrijven en internetaanbieders bij het regelen van het telefoon- en internetverkeer niet ingaan tegen de Europese regels over netneutraliteit. Het weigeren van bepaalde toepassingen door de providers is niet toegestaan. Wel moeten we kiezen voor een Europese aanpak en niet voor versnipperde wetgeving per lidstaat.

Dit was de kern van het debat op woensdag 16 november over het beschermen van het open internet en netneutraliteit in het Europees Parlement te Straatsburg. Nederland heeft als eerste land in Europa eerder dit jaar aanvullende wetgeving in behandeling genomen. Ook de Europese Commissie is géén voorstander van specifieke wettelijke regelingen per lidstaat.

Het vrije internet heeft al veel innovatieve producten en diensten en daarmee economische groei opgeleverd. Dat moeten we niet op het spel zetten. Op mijn voorstel gaat de Europese Commissie nu de effecten van de Nederlandse wetsvoorstellen op dit gebied voor burgers en bedrijven, zoals KPN, onderzoeken. Op basis hiervan kan dan de Europese aanpak vorm worden gegeven, zodat burgers en bedrijven niet in ieder land weer met andere regels geconfronteerd worden.

Meer informatie:

Financiering van Ontwikkelingssamenwerking

Op woensdag 16 november heeft het Europees Parlement de Europese Commissie en de Raad van Ministers gevraagd of er aan de doelen op het gebied van Ontwikkelingssamenwerking moet worden vastgehouden en zo ja, waar het geld vandaan moet komen. De beschikbare gelden voor ontwikkelingssamenwerking dreigen, mede door de financiële en economische crisis, in 2015 bij lange na niet de afgesproken 0.7% van het Europese bruto nationaal inkomen te bedragen. Op dit moment is het tekort 50 miljard euro. Nederland behoort tot de landen die zoals afgesproken wél 0.7% van het BBP aan ontwikkelingssamenwerking uitgeven.

60% van de verkeerd gebruikte Europese gelden in drie EU landen

De Europese Rekenkamer heeft op dinsdag 15 november een uitstekend rapport gepresenteerd over het gebruik van de Europese gelden in 2010. Over het algemeen zijn de Europese gelden correct uitgegeven maar er is ruimte voor verbetering. Het foutenpercentage bedraagt 3,7% over de totale €122 miljard. Als coördinator Regionaal Beleid in het Europees Parlement en rapporteur van de Algemene Verordening 2014-2020 constateer ik dat er in de vorige periode al veel veranderd is in de verordening. Het is voor het eerst dat er nu bekend wordt gemaakt welke landen de meeste fouten maken. Ik vind dit een goede zaak. Als we zien dat 60% van de verkeerd gebruikte Europese gelden in de drie landen Italië, Tsjechië en Spanje plaatsvinden, kunnen we maatwerk leveren. Het gaat niet alleen om betere controle. 40% van de fouten worden gemaakt in de procedures van openbare aanbestedingen. Voor een deel is de wetgeving te ingewikkeld en voor een ander deel valt dit foutenpercentage te wijten aan een gebrek aan administratieve capaciteit op lokaal niveau. Dit betekent dat wij een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben in Brussel om de wetgeving aan te passen, betere ondersteuning geven aan de lidstaten en hen strenger te straffen als zij niet willen meewerken door hen te korten in de fondsen. Ook hebben wij een gezamenlijke verplichting meer transparantie te scheppen.

Meer informatie:

Werkprogramma 2012 Commissie

De Europese Commissie heeft deze week het werkprogramma voor 2012 aangenomen. In dit programma, genaamd “Van een nieuw Europees elan naar tastbare resultaten" beschrijft de Commissie hoe zij volgend jaar met nieuwe maatregelen zal voortbouwen op het reeds gepresenteerde pakket voorstellen om de crisis aan te pakken. In 2012 moet bijzondere aandacht worden besteed aan de uitvoering van voorstellen die reeds zijn goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. Het economische herstel en de politieke invloed van de EU zijn afhankelijk van de eenheid van de EU, omdat een eensgezinde EU het beste platform is om onze belangen en waarden te beschermen en te bevorderen.

Meer informatie

Illegale visserij tegengaan

Op donderdag 17 november stemde het voltallige Europees Parlement in Straatsburg over maatregelen over het tegengaan van illegale visserij. Illegale visserij is schadelijk voor vissers uit landen zoals Nederland, die hun zaakjes op orde hebben, en voor de visstand. Onlangs werd bekend dat er meer dan het dubbele aan blauwvintonijn verkocht wordt dan er officieel gevangen is. De EU heeft inmiddels uniforme regels gemaakt om illegaal gevangen vis te weren. Volgens deze afspraken moeten schepen van buiten de EU een speciale vergunning hebben om de vis te lossen. Dit wordt door de havenautoriteiten gecontroleerd. Die informatie wordt gedeeld, zodat men het niet elders op goed geluk nogmaals kan proberen. Het is nu zaak deze afspraken ook buiten Europa in te voeren om zo illegale visserij nog beter aan te kunnen pakken.

Debat met Europese Commissie over uitsluiting Roma

Op woensdag 16 november debatteerde het Europees Parlement over de situatie van de Roma gemeenschap in Europa. Europa heeft ongeveer €100 miljoen beschikbaar gesteld om de Roma te begeleiden in het vinden van fatsoenlijke huisvesting. In 2010 was ik onderhandelaar voor het Europees Parlement over de huisvesting voor gemarginaliseerde gemeenschappen. Er blijft veel geld ongebruikt op de plank liggen omdat de verordening te vrijblijvend is geformuleerd. Ik wil nu weten hoe de Europese Commissie dit probleem heeft aangepakt en of zij nu meer sturend zullen optreden wanneer de lidstaten hun nationale actieplannen opgesteld hebben aan het einde van dit jaar.

Demografische Veranderingen: een goede kans voor de regio´s om Europees geld te gebruiken

Op woensdag 16 november heeft het Europees Parlement met een overgrote meerderheid een rapport van Kirsten Westphal aangenomen over demografische verandering. De vergrijzing van de samenleving is een uitdaging voor de meeste Europese landen. In de huidige periode is er ongeveer €30 miljard beschikbaar om de gevolgen hiervan op te vangen. Ik vind dat vooral de lokale overheden hierbij betrokken dienen te worden. Zij staan dicht bij de burger en kunnen op maat gemaakte oplossingen bieden. Ook voor Nederland zijn er Europese gelden beschikbaar uit de fondsen om de uitdagingen van krimp en vergrijzing aan te gaan. Als wij de potentie in de regio´s mobiliseren door het versterken van initiatieven die uit de gemeenschap zelf komen, blijven regio´s aantrekkelijk voor jong en oud. Daarom pleit ik voor investeringen in ouderenzorg, huisvesting en lokale werkgelegenheid want als er op een goede manier geïnvesteerd wordt in de economie is dit is dé manier om van een probleem een kans te maken.

Investeringen in Griekenland nieuwe prikkel geven

Op maandag 14 november is er in de commissie Regionaal Beleid met overgrote meerderheid een rapport aangenomen om landen zoals Griekenland tijdelijk bij te staan in het verhogen van hun financiële stabiliteit. De Europese Unie kampt met een aanhoudende economische en financiële crisis die een negatieve invloed heeft op de stabiliteit van de lidstaten. Er is minder geld beschikbaar vanuit de overheid om te investeren in economische groei en werkgelegenheid. Dit is een duidelijk probleem voor de uitvoering van het Europees Regionaal Beleid en de lidstaten kunnen de Europese fondsen niet meer goed wegzetten in het land. Daarom heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om tijdelijk extra financiële middelen beschikbaar te stellen. Op deze manier kunnen de landen sneller de crisis uitgeholpen worden.