Tilburgse studies over Europese waarden in Brussel

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op donderdag 24 november 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Sinds medio oktober heeft het Europees Parlement te Brussel een uniek bezoekerscentrum, het Parlementarium. Dit gloednieuwe bezoekerscentrum van het Europese Parlement biedt u een unieke blik op de activiteiten van het Europees Parlement en hoe dit uw dagelijkse leven beïnvloedt. Het Parlementarium is alle dagen open en volledig toegankelijk in 23 talen.

De tentoonstelling is multimediaal en u wordt op een vernieuwende wijze door het verleden, heden en de toekomst van het Parlement en de Europese Unie leidt. De tentoonstelling bewijst dat Europa een lange weg heeft afgelegd: het heeft twee oorlogen doorstaan, een verdeeld continent samengebracht en neemt nu deel aan een gezamenlijk politiek project waarvan ik overtuigd ben dat het zal bloeien en de problemen waar we momenteel mee te kampen hebben, zal overwinnen.

Europa als waardengemeenschap

Heel bijzonder is dat de Universiteit van Tilburg een actieve en wetenschappelijke bijdrage heeft geleverd aan de inrichting van deze tentoonstelling. In het Parlementarium is veel aandacht voor de waarden en normen van de Europese burgers. Ten grondslag hieraan ligt het Europees Waardenonderzoek, want vanuit de Universiteit van Tilburg wordt gecoördineerd.

Het Europees Waardenonderzoek is een uniek grootschalig, grensoverschrijdend Europees onderzoeksproject dat probeert inzicht te geven in de ideeën, het geloof, de voorkeuren, houdingen, waarden, normen en meningen van de Europese burgers. Elke tien jaar vindt er een onderzoek plaats in alle Europese staten; ook in landen die geen lid zijn van de Europese Unie.

In 1981 deden 16 landen mee aan het onderzoek, in 1990 al 29 landen, in 1999 was het aantal participerende landen al gegroeid tot 36 en in het actuele onderzoek van 2009 zijn maar liefst 49 landen betrokken.

Oost en West

Het Europees waardenonderzoek is een complex onderzoeksprogramma. Eerst moeten grote groepen burgers worden geselecteerd en individueel worden geënquêteerd en daarna moeten de data worden verwerkt en vergeleken met elkaar. Hiervoor is veel geld nodig. Geld wat de landen in het vroegere Oostblok niet hadden. Toch heb ik vanaf het begin af gevonden dat Europa een waardengemeenschap is. Een gemeenschap van burgers uit West én Oost. De mening en de waarden van de burgers uit Centraal- en Midden-Europa doen er toe. Daarom ben ik erg gelukkig met het feit dat ik vanuit het Europees Parlement heb kunnen bijdragen aan het vrijmaken van middelen om ook landen in Centraal- en Oost-Europa te laten deelnemen aan het Europees waardenonderzoek. Het inhalen van achterstanden in landen en regio's ten opzichte van andere regio's in Europa, ook op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, is een belangrijke taak van het Europees regionaal ontwikkelingsbeleid.

Uitbreiding rol Europese Unie kan niet zonder verdieping

Of we het nu willen of niet, over waarden gesproken, Europa speelt een steeds grotere rol in ons leven. We kunnen geen krant openslaan of televisiejournaal bekijken zonder dat er gesproken wordt over Europa en de Euro. Er is veel debat over de rol die de Europese Unie moet spelen en welke landen nu wel of niet (meer) moeten deelnemen aan het Europese project en zijn eenheidsmunt. Voor ons christendemocraten kan een uitbreiding van de rol van de Europese Unie alleen maar als ook de onderlinge samenhang wordt verdiept. Daarom heb ik, samen met mijn Beierse christendemocratische collega uit het Europees Parlement Angelika Niebler en partijgenoot Wim van de Camp, me er voor ingespannen dat het Europees Waardenonderzoek een vaste plek krijgt in de onderzoeksprogramma's van de Europese Unie. Immers verbreden kan niet zonder verdiepen.

Meer informatie: